Weganie nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, tzn. oprócz mięsa nie spożywają również mleka i jego przetworów, jaj, czy miodu. Niektórzy kierują się kwestiami zdrowotnymi, inni modą, ale dla niektórych jest to kwestia ideologiczna w kontekście bojkotu niehumanitarnego przemysłu mięsnego i mleczarskiego oraz niekorzystnych zmian klimatycznych, jakie one wywołują.
Korzyści z bycia weganinem – przy prawidłowo zbilansowanej diecie
Z European Journal of Clinical Nutrition 1 wynika, że osoby będące na diecie roślinnej wykazują o 16 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na wszystkie typy nowotworów złośliwych, niż osoby jedzące mięso. Oprócz tego u wegan stwierdzono między innymi zdrowszy układ krążenia i niższe ryzyko cukrzycy. Efekty takie mogą jednak uzyskać tylko osoby bardzo świadome w kwestii zasad prawidłowego odżywiania i właściwego bilansowania diety. Poza tym weganizm nie jest dla każdego, w związku z tym nie na wszystkich będzie miał pozytywny wpływ.
Groźne dla zdrowia niedobory
Jak każda dieta ważne, aby również wegańska była prawidłowo skomponowana i aby dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Niestety w przypadku wegan i okrojonej ilości produktów, które spożywają, bardzo łatwo o niedobory, które powodują szkodliwe skutki dla zdrowia. Wiele osób przechodzących na tę dietę jest po prostu nieświadomych tego, jak powinna ona prawidłowo wyglądać.
Na co weganin powinien szczególnie zwracać uwagę?
Najwrażliwsze punkty w tej diecie, to niedostateczna ilość wapnia, witaminy D, kwasów omega-3, żelaza, cynku, jodu, a także witaminy B12. Należy więc położyć szczególny nacisk na produkty, które zawierają te składniki oraz na odpowiednią suplementację, głównie w wypadku witaminy B12, która nie występuje w roślinach. Trzeba też wiedzieć jak komponować dietę, aby na przykład przyjąć z pożywieniem cały komplet aminokwasów egzogennych, których nie wytwarza nasz organizm, a które są niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, utrzymywania mięśni, produkcji hormonów oraz przemiany materii.
Niebezpieczeństwa bycia weganinem
Niedobory tworzą się powoli i często zauważamy je dopiero, gdy sytuacja jest już zaogniona, a badania pokazują, że mamy anemię, niedoczynność tarczycy albo problemy z sercem, w wyniku niskiego poziomu dobrego cholesterolu.
Zazwyczaj przez pierwsze pół roku przejścia na weganizm nasze samopoczucie jest bardzo dobre, gdyż organizm ulega detoksykacji i traci na wadze. Przeważnie dopiero po półtora roku okazuje się, że następuje spadek energii, obniżenie odporności, problemy z pamięcią itp. Często pojawia się wtedy przyrost wagi, związany z ciągłym wewnętrznym głodem, a co za tym idzie podjadaniem i rzucaniem się na wszelkie niezdrowe słodycze i przekąski (które oczywiście wciąż są wegańskie). Dlatego też dieta wegetariańska dopuszczająca chociażby jaja, czy nabiał daje większe poczucie sytości i jest zdecydowanie bezpieczniejsza dla organizmu.
Warto wiedzieć
Dietetyka w tradycyjnej medycynie chińskiej mówi, że każdy z nas jest inny, ma inną konstytucję i w związku z tym nie ma jednej idealnej diety, a są tylko ogólne założenia zdrowego odżywiania. Pamiętajmy więc o tym, skonsultujmy nasze potrzeby żywieniowe ze specjalistą i nie ulegajmy modom.
BIBLIOGRAFIA
¹ Segovia-Siapco, G., & Sabaté, J. (2018). Health and sustainability outcomes of vegetarian dietary patterns: a revisit of the EPIC-Oxford and the Adventist Health Study-2 cohorts. European journal of clinical nutrition, 1.
Przeczytaj także: Dieta ekologiczna – czy to możliwe?