Złote mleko - modny napój, który działa na wszystko

Autor: Redakcja SPA&MORE
8 lipca 2020
fot. Canva Pro

Złote latte to napój, który zdobywa coraz większą popularność wśród stałych bywalców modnych kawiarni. Ten bezkofeinowy koktajl na bazie mleka można łatwo i szybko zrobić w domu – wystarczy zmiksować kilka składników. Co istotne, nie może zabraknąć w nim jednego ważnego elementu – kurkumy.

Przepis na ten wyjątkowy napój jest bardzo prosty. Na jedną porcję wystarczy ¾ szklanki mleka migdałowego lub ryżowego. także dolać odrobinę kokosowego, do tego łyżeczka kurkumy, miodu, imbiru oraz brązowego cukru. Złote mleko warto uzupełnić o rozgrzewające przyprawy: cynamon, kardamon, imbir oraz anyż. Najpierw trzeba podgrzać mleko, a później dodać resztę składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować do spienienia i przelać do wysokiej szklanki.

Napój ten pochodzi z Indii, gdzie jest nazywany haldi doodh, czyli po prostu mlekiem z kurkumą. Jest on podawany jako środek pomagający zwalczać przeziębienia i bóle mięśni. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza kurkumie, która od wieków jest stosowana w tradycyjnej kuchni hinduskiej.

Ciekawym jest jednak podejście współczesnych Hindusów do tej przyprawy, którą nazywają składnikiem tła – używanym raczej z przyzwyczajenia niż dla smaku.

Złote latte to napój, który zdobywa coraz większą popularność wśród stałych bywalców modnych kawiarni.
fot. Getty Images Pro

Kurkuma – w kuchni i w łazience

Kurkuma (zwana także szafranem indyjskim) to przyprawa, którą uzyskuje się z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma popularna jest zwłaszcza w Indiach oraz Chinach, nie tylko ze względu na właściwości nadające potrawom żółtą barwę, lecz także na właściwości zdrowotne znane już od wieków. Ajurweda oraz tradycyjna medycyna chińska uważają kurkumę za lek – stosuje się ją w różnego rodzaju dolegliwościach, a także w profilaktycznie w zapobieganiu chorób. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza kurkuminie – antyoksydantowi, którego korzystne działania zdrowotne są obiektem badań naukowych na całym świecie.

Kurkuma łagodzi ból miesiączkowy, dolegliwości żołądkowe, pomaga w leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Ponadto kurkumę stosuje się w chorobach układu oddechowego, trawiennego (pasożyty, wrzody) oraz w stanach zapalnych.

Warto włączyć kurkumę do swojej codziennej diety – można ją wykorzystać na wiele sposobów, np. w zupach, jako dodatek do ryżu, sosów i marynat.


Przeczytaj także: Próchnica – prawdziwa przyczyna powstawania

O autorze

Redakcja SPA&MORE

zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca