Przepis na ten wyjątkowy napój jest bardzo prosty. Na jedną porcję wystarczy ¾ szklanki mleka migdałowego lub ryżowego. także dolać odrobinę kokosowego, do tego łyżeczka kurkumy, miodu, imbiru oraz brązowego cukru. Złote mleko warto uzupełnić o rozgrzewające przyprawy: cynamon, kardamon, imbir oraz anyż. Najpierw trzeba podgrzać mleko, a później dodać resztę składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować do spienienia i przelać do wysokiej szklanki.
Napój ten pochodzi z Indii, gdzie jest nazywany haldi doodh, czyli po prostu mlekiem z kurkumą. Jest on podawany jako środek pomagający zwalczać przeziębienia i bóle mięśni. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza kurkumie, która od wieków jest stosowana w tradycyjnej kuchni hinduskiej.
Ciekawym jest jednak podejście współczesnych Hindusów do tej przyprawy, którą nazywają składnikiem tła – używanym raczej z przyzwyczajenia niż dla smaku.

Kurkuma – w kuchni i w łazience
Kurkuma (zwana także szafranem indyjskim) to przyprawa, którą uzyskuje się z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma popularna jest zwłaszcza w Indiach oraz Chinach, nie tylko ze względu na właściwości nadające potrawom żółtą barwę, lecz także na właściwości zdrowotne znane już od wieków. Ajurweda oraz tradycyjna medycyna chińska uważają kurkumę za lek – stosuje się ją w różnego rodzaju dolegliwościach, a także w profilaktycznie w zapobieganiu chorób. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza kurkuminie – antyoksydantowi, którego korzystne działania zdrowotne są obiektem badań naukowych na całym świecie.
Kurkuma łagodzi ból miesiączkowy, dolegliwości żołądkowe, pomaga w leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Ponadto kurkumę stosuje się w chorobach układu oddechowego, trawiennego (pasożyty, wrzody) oraz w stanach zapalnych.
Warto włączyć kurkumę do swojej codziennej diety – można ją wykorzystać na wiele sposobów, np. w zupach, jako dodatek do ryżu, sosów i marynat.
Przeczytaj także: Próchnica – prawdziwa przyczyna powstawania