Czekolada bez cukru w KitKat
Według informacji przekazanych przez agencję Bloomberg, koncern Nestlé opracował technikę wyrobu słodyczy bez zawartości rafinowanego cukru. Patent polega na wykorzystaniu białej miazgi, która pokrywa nasiona kakaowca. Powstaje z niej proszek zwierający naturalny słodzik. Ten sposób produkcji zostanie wykorzystany jesienią tego roku w Japonii. Pierwsza czekolada bez cukru pojawi się w batonie KitKat. Będzie zawierać 70% ciemnej czekolady. Co ciekawe, nie oznacza to, że powstały produkt nie jest w ogóle słodki. Jednak nowa gorzka czekolada będzie zawierała o około 40 proc. mniej cukru niż jej rynkowe odpowiedniki. U nas produkt będzie dostępny w przyszłym roku.
Czekolada bez cukru jako rewolucja branży
Prawdopodobnie Nestlé wykorzysta nową technologię w przyszłości do produkcji mlecznej lub białej czekolady. Bo jak wiadomo, firmy produkujące słodycze i napoje znajdują się ostatnio pod dużą presją konsumentów i rządów. Wszyscy oczekują zdrowszych produktów, gdyż obecnie mamy epidemię otyłości i cukrzycy. Wynalezienie czekolady pozbawionej dodatkowych cukrów jest milowym krokiem dla branży, która zmaga się z nieprzychylnymi opiniami lekarzy i dietetyków.
Oryginalne produkty i nowoczesność koncernu Nestlé
Warto dodać, że czekolada bez cukru to nie pierwsza innowacja Nestlé w zakresie produkcji słodyczy. W 2018 roku firma wprowadziła na rynek rewolucyjną różową czekoladę Ruby w batonie KitKat.
Powodzeniem cieszy się też KitKat z zieloną herbatą. W Japonii baton sprzedawany jest obecnie nie w plastikowych, a papierowych opakowaniach ekologicznych, z których wykonamy origami.