Zdrowa czekolada bez cukru już wynaleziona!

Autor: Redakcja SPA&MORE
10 września 2019
fot. Brenda Godinez/Unsplash

To, że cukier szkodzi, wiedzą wszyscy. Jednak trudno nam jest się oprzeć słodkiej czekoladzie lub batonikowi. Poprawia nastrój, dodaje energii i … wzbudza wyrzuty sumienia. Na szczęście jest rozwiązanie – czekolada bez cukru. Firma Nestlé stworzyła unikatową recepturę. Do nowej czekolady dodano naturalny słodzik.

Czekolada bez cukru
fot. źródło: Facebook.com/Nestlé

Czekolada bez cukru w KitKat

Według informacji przekazanych przez agencję Bloomberg, koncern Nestlé opracował technikę wyrobu słodyczy bez zawartości rafinowanego cukru. Patent polega na wykorzystaniu białej miazgi, która pokrywa nasiona kakaowca. Powstaje z niej proszek zwierający naturalny słodzik. Ten sposób produkcji zostanie wykorzystany jesienią tego roku w Japonii. Pierwsza czekolada bez cukru pojawi się w batonie KitKat. Będzie zawierać 70% ciemnej czekolady. Co ciekawe, nie oznacza to, że powstały produkt nie jest w ogóle słodki. Jednak nowa gorzka czekolada będzie zawierała o około 40 proc. mniej cukru niż jej rynkowe odpowiedniki. U nas produkt będzie dostępny w przyszłym roku.

Czekolada bez cukru
fot. Rodrigo Flores/Unsplash

Czekolada bez cukru jako rewolucja branży

Prawdopodobnie Nestlé wykorzysta nową technologię w przyszłości do produkcji mlecznej lub białej czekolady. Bo jak wiadomo, firmy produkujące słodycze i napoje znajdują się ostatnio pod dużą presją konsumentów i rządów. Wszyscy oczekują zdrowszych produktów, gdyż obecnie mamy epidemię otyłości i cukrzycy. Wynalezienie czekolady pozbawionej dodatkowych cukrów jest milowym krokiem dla branży, która zmaga się z nieprzychylnymi opiniami lekarzy i dietetyków.

Czekolada bez cukru
fot. źródło: Facebook.com/Nestlé

Oryginalne produkty i nowoczesność koncernu Nestlé

Warto dodać, że czekolada bez cukru to nie pierwsza innowacja Nestlé w zakresie produkcji słodyczy. W 2018 roku firma wprowadziła na rynek rewolucyjną różową czekoladę Ruby w batonie KitKat.

Powodzeniem cieszy się też KitKat z zieloną herbatą. W Japonii baton sprzedawany jest obecnie nie w plastikowych, a papierowych opakowaniach ekologicznych, z których wykonamy origami.

Czekolada bez cukru
fot. Larry Garcia Pezo/Unsplasch

O autorze

Redakcja SPA&MORE

zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca