Terminem witamina U określa się sulfonian metioniny – związek będący pochodną jednego z aminokwasów siarkowych, który po raz pierwszy został wyizolowany w 1966 roku z liści surowej kapusty. Bogatym źródłem witaminy U jest nie tylko kapusta, ale także seler, słód jęczmienny, jarmuż, pietruszka, ziemniaki, buraki, brokuły czy kalarepa. Chociaż witamina U nie może być zaliczona do typowych witamin, stosowanie sulfonianu metioniny usprawnia funkcjonowanie naszego organizmu, a także poprawia kondycję naszej skóry i włosów.
Właściwości witaminy U
Chociaż dokładny mechanizm działania witaminy U nie jest dokładnie znany, związek ten stosowany jest w profilaktyce nowotworów, wspomagająco w leczeniu bólów stawów, zapalenia żył czy wrzodów żołądka. Witaminę U znajdziemy także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym i rewitalizującym. Nowością jest zastosowanie tego związku w zabiegach SPA.
Witaminą U i skóra
Witamina U to skuteczny środek niwelujący efekty starzenia się skóry, a także wspomagający jej regenerację. W przeprowadzonych w 2010 roku badaniach przez Uniwersytet w Seulu wykazano, iż stosowanie kosmetyków z witaminą U aż trzykrotnie przyśpiesza odnowę uszkodzonej skóry. Fakt ten nie dziwi, ponieważ witamina U jest nośnikiem aminokwasu siarkowego metioniny, przez co związek ten nasila syntezę zredukowanego glutationu (GSH). Biorąc pod uwagę, że GSH jest jednym z najważniejszych skórnych antyoksydantów, przypuszcza się, że suplementacja witaminą U może skutecznie chronić przed wolnorodnikowym starzeniem się skóry.
Co więcej, preparaty zawierające sulfonian metioniny znacząco niwelują podrażnienia i stany zapalne, a także przyspieszają gojenie się ran oparzeniowych. Właściwości te także przypisuje się glutationowi, który charakteryzuje się silnym działaniem detoksykacyjnym.

Kosmetyki i zabiegi z witaminą U
Witamina U jest ostatnio bardzo częstym składnikiem kosmetyków o działaniu przeciwzmarszczkowym, odmładzającym, rewitalizującym i odżywczym. Wspomagająco stosowana jest także do ochrony skóry przed promieniowaniem UV. Szczególnie dobre efekty obserwuje się przy stosowaniu witaminy U z kwasem askorbinowym, czyli witaminą C.
Ostatnim hitem jest także wykorzystaniem witaminy U w odmładzających zabiegach pielęgnacyjnych, a także w doustnych suplementach diety.
Nie zapominajmy jednak, że najlepszym źródłem witaminy U są naturalne warzywa i owoce. Gotowanie warzyw przez dłuższy czas powoduje jednak utratę właściwości witaminy U, dlatego też, w celu suplementacji sulfonianu metioniny, zaleca się spożywanie dużych ilości surowych warzyw.
Przeczytaj także: Witamina D i cała prawda o niej