Witamina D - źródło zdrowia

Autor: Izabela Zieniewska
2 grudnia 2020
fot. Getty Images/ eclipse_images

Wiadomo, że witamina D ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale dlaczego jest tak ważna i czy każdy powinien ją przyjmować?

Witamina D często określana jest jako prohormon czy cytokina. Wpływa ona w największym stopniu na gospodarkę wapniowo-fosforanową, ale udowodniono również, iż można ją wykorzystać zarówno w profilaktyce jak i leczeniu wielu chorób.

Niedobory witaminy D

Głównym źródłem witaminy D u człowieka jest jej synteza w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Zależy ona od stopnia nasłonecznienia, szerokości geograficznej, pory dnia i roku, powierzchni ciała, jaka jest eksponowana na słońce, karnacji, masy ciała, ilości tkanki tłuszczowej, zachmurzenia oraz zanieczyszczenia powietrza. Dlatego też wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D są całkowicie zróżnicowane.

Prawdopodobnie jej niedobory dotyczą aż 50-80 proc. populacji polskiej, a sprzyjają one wielu schorzeniom, takim jak choćby otyłość, przewlekłe choroby wątroby i nerek. Ponadto upośledzają wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego i są przyczyną krzywicy, częstych złamań kości oraz spadku odporności organizmu a nawet chorób autoimmunologicznych.

Co więcej udowodniono, iż u osób z niedoborem witaminy D skuteczność ćwiczeń fizycznych może być obniżona. W związku z tak licznymi konsekwencjami hipowitaminozy bardzo ważne jest uzupełnienie niedoborów, które mogą dotyczyć każdego z nas.

różne produkty spożywcze leżace na blacie, w tym łosoś, jaja, sardynki, natka
fit. Getty Iages/ happy_lark

Witamina D – skąd ją brać?

Znajdziemy ją w tłustych rybach (łosoś, makrela, węgorz), olejach rybich (tran) czy kurzych jajach. Jest obecna również w nabiale, mięsie czy warzywach i owocach, jednak jej ilość w tych produktach jest znacznie mniejsza. W związku z tym, że witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach warto przyjmować ją razem z tłuszczami – wpłynie to korzystnie na jej przyswajalność.

Z pomocą przychodzi też słońce. Najwięcej witaminy D w ciągu dnia jest syntezowane w południe, kiedy to mamy do czynienia z największym stosunkiem promieniowania UVB do UVA. Co ciekawe, synteza witaminy D pod wpływem promieniowania słonecznego odbywa się szybciej u osób rasy białej w stosunku do osób rasy czarnej. Przykładowo, do wyprodukowania tej samej ilości witaminy D3 u osoby rasy białej potrzeba ok. 4-10 minut zaś u czarnej 60-80.

Dlaczego warto suplementować witaminę D?

Udowodniono, iż witamina D hamuje powstanie wielu nowotworów tj.: rak pęcherza moczowego, piersi, żołądka, przełyku czy chłoniaka oraz obniża ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych np. cukrzycy typu I, stwardnienia rozsianego czy nieswoistego zapalenia jelit. Regularne stosowanie witaminy D przyczynia się także do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi u osób chorujących na nadciśnienie. Ponadto w przypadku jej niedoborów wykazano zwiększone ryzyko występowania depresji, choroby dwubiegunowej czy nerwicy.

Witamina D bierze również udział w mineralizacji zębów, w związku z czym tak istotne jest podawanie jej u dzieci, aby ich zęby były prawidłowo wykształcone, mocne i odporne na próchnicę.

żelowe kapsułki witaminy D leżące na stole, wysypujące się z pojemniczka i leżące na łyżce
fot. Getty Images Pro/ pinkomelet

Witamina D – dawkowanie

Dawkowanie witaminy D uzależnione jest od wieku pacjenta oraz od jej poziomu w organizmie. Według najnowszych wytycznych u noworodków urodzonych o czasie oraz u niemowląt zalecaną dawką profilaktyczną jest 400 j.m./dobę stosowaną już od pierwszego dnia życia. U dzieci karmionych sztucznie należy uwzględnić dawkę witaminy D zawartą w mleku. Dzieciom i młodzieży (do 18 r. ż.) zaleca się stosowanie wyższej dawki: 600-1000 j.m./dobę po uwzględnieniu masy ciała oraz pory roku (narażenie na promieniowanie UVB). U dorosłych dawka profilaktyczna wynosi 800-2000 j.m./dobę i tak jak u dzieci uzależniona jest od masy ciała i ekspozycji na słońce.

W przypadku niedoborów witaminy D dawka lecznicza to 1000-10000 j.m./dobę przyjmowana przez 1-3 miesiące. Dokładne dawkowanie ustalane jest indywidualnie w zależności od wieku, masy ciała oraz stopnia niedoboru. W trakcie leczenia powinny być wykonywane badania kontrolne.

Trend na suplementację witaminy D jest jak najbardziej zrozumiały. Pełni ona ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Przyjmowanie witaminy D w naszej szerokości geograficznej jest bardzo wskazane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasłonecznienie jest mniejsze, a powierzchnia ciała narażona na promieniowanie znikoma.


Przeczytaj także: Ciepło w służbie urody. Diatermia, termoliza, radiofrekwencja mikroigłowa

O autorze

Izabela Zieniewska

Lekarz dentysta - absolwentka kierunku lekarsko-dentystycznego na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Działaczka organizacji studenckich: Samorządu Studenckiego, Polskiego Towarzystwa Studentów Stomatologii oraz studenckich kół naukowych. Czynna uczestniczka wielu konferencji ogólnopolskich o tematyce medycznej. Wielokrotna laureatka stypendium Rektora dla najlepszych studentów. Obecnie doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Pasjonatka medycyny estetycznej, dobrej kuchni oraz tańca.  
zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca