Postaci i występowanie witaminy A
Witamina A jest pochodną karotenu, czyli pomarańczowego barwnika określanego także jako prowitamina A. W ścianie jelit i wątrobie związek ten ulega przekształceniu we „właściwą” witaminę A, która wykazuje właściwości biologiczne. Wyróżniamy kilka postaci witaminy A, z których najważniejsze to retinol (witamina A1), 3-dehydroretinol (witamina A2) oraz retinal. Spośród wszystkich pochodnych witaminy A największą aktywność wykazuje trans-retinol, który w kosmetykach stosowany jest głównie jako palmitynian (retinyl palmitate) i octan (retinyl acetate). Bogatym źródłem witaminy A w pokarmach są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (jaja, wątróbka, mleko, tłusty ser), a także żółte, czerwone i zielone produkty roślinne (np. morele, papryka, marchew, porzeczka, szpinak i pietruszka). Jest to także podstawowy składnik suplementów diety do poprawy stanu paznokci.

Wpływ witaminy A na skórę i paznokcie
Witamina A pobudza wytwarzanie kolagenu i elastyny, a także hamuje aktywność enzymów (tzw. metaloproteinaz), które uczestniczą w rozkładzie tych elementów skóry. Ponadto, witamina A normalizuje czynność gruczołów łojowych oraz redukuje tendencję do tworzenia zaskórników. Witamina A wykazuje także działanie przeciwutleniające, przez co zmniejsza wytwarzanie wolnych odpowiedzialnych za niszczenie komórek skóry i jej wytworów. Ponadto przyspiesza gojenie się uszkodzeń naskórka i paznokci oraz odpowiada za złuszczanie martwych komórek.
Uważa się, że niedobór witaminy A w diecie odpowiada za pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci. Stąd też związek ten jest powszechnie suplementowany u osób z łamliwymi paznokciami. Jednakże, jak uważają specjaliści, nadmiar witaminy A (hiperwitaminoza) jest zdecydowanie bardziej szkodliwy niż jej niedobór. Wykazano, że do objawów hiperwitaminozy witaminy A ze strony skóry należą: suchość skóry i włosów, pękanie warg, a także zwiększona łamliwość paznokci. Należy więc zachować ostrożność przy stosowaniu dużych dawek tej substancji.

Witamina A kluczem do ładnych paznokci?
Choć witamina A poprawia stan naszej skóry i paznokci nie jest podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za ich właściwą kondycję. Dużo ważniejszą rolę pełnią witaminy z grupy B, witamina C i E oraz biotyna.
Jeżeli na płytce paznokciowej występują zniekształcenia, najprawdopodobniej jest to niedobór witamin z grupy B (głównie niacyny). Niacyna, czyli witamina PP, chroni także przed grzybicą paznokci. Witamina C i E wykazuje natomiast silne działanie antyoksydacyjne (dużo większe niż witamina A), a także wzmacnia naczynia krwionośne, co sprzyja właściwemu odżywieniu i natlenieniu paznokci. Wreszcie biotyna, określana jako witamina piękna, reguluje proces wytwarzania płytki paznokciowej. Dlatego też, przy problemach z paznokciami, warto stosować preparaty wieloskładnikowe stanowiące mieszaninę witamin A, C, E, niacyny, biotyny oraz innych witamin z grupy B. Dopiero taka kompleksowa kuracja może poprawić kondycję naszych paznokci. Pamiętaj także o właściwym odżywaniu – witaminy i minerały z produktów naturalnych wchłaniają się najlepiej.
Przeczytaj także: Jak szybko i skutecznie zapuścić włosy?