Przyjrzyjmy się jednak temu, co to jest peganizm. Dietę pegan stworzył Amerykanin doktor Mark Adam Hyman – założyciel i dyrektor medyczny The UltraWellness Center, który stopień doktora medycyny uzyskał na Uniwersytecie w Ottawie. Poleca on peganizm jako dietę modelową dla wszystkich osób.
Przeanalizował on bardzo szczegółowo badania dotyczące dwóch przeciwstawnych sobie i restrykcyjnych diet – wegańskiej oraz paleo – i wyciągnął z nich najlepsze cechy. Z tego połączenia powstał mniej restrykcyjny peganizm, czyli paleo-vegan.
Dieta wegańska jak wiadomo opiera się na produktach roślinnych, a zakazuje wszelakich odzwierzęcych. Dieta paleo natomiast przede wszystkim stawia na mięso, co ma nawiązywać do zbieracko-łowieckiej diety naszych przodków.
Co z vege, a co z paleo dla pegan?
Obie metody, choć tak różne, mają jednak cechy wspólne. Przede wszystkim koncentrują się na prawdziwej, świeżej, lokalnej i zrównoważonej żywności, bez żadnej chemii. Oprócz tego dieta powinna zawierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, z małą zawartością cukru, najlepiej tylko roślinnego.
Podstawą każdego posiłku są warzywa i owoce (ok. 75% – z przewagą warzyw) i to w różnych kolorach. Mięso i ryby mają być tylko dodatkiem do nich, a rośliny strączkowe spożywane w ograniczonych ilościach. Tłuszcze muszą być dobrej jakości, a najlepiej z zawartością kwasów omega 3. Dozwolone są przede wszystkim: oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado. Zakazane są rafinowane tłuszcze roślinne czy margaryny. Warto też spożywać jaja, gdyż wcale nie podnoszą cholesterolu, jak to się kiedyś uważało, a są doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych i białka.
Dieta pegan nie zawiera glutenu, który wg dr Hymana powoduje zapalenia, autoimmunizację, zaburzenia trawienia, a nawet otyłość. Ze zbóż do posiłku można dołączyć np: czarny ryż lub komosę ryżową. I ostatnim najważniejszym punktem w peganizmie – spójnym dla vege, jak i paleo – jest mleko i jego przetwory, a w zasadzie ich brak. Dr Hyman mówi, że w większości nabiał „przyczynia się do otyłości, cukrzycy, chorób serca i raka i może zwiększać (nie zmniejszać) ryzyko osteoporozy”1. Dopuszcza się niewielkie ilości mleka koziego, czy owczego.
Wpływ peganizmu na zdrowie
Peganizm ma w znacznym stopniu redukować masę ciała, ale również wpływać korzystnie na organizm. Przede wszystkim ma zwiększać odporność, eliminować objawy zespołu jelita drażliwego, zapobiegać depresji, leczyć trądzik, a nawet niepłodność i normować hormony. To dieta dedykowana cukrzykom, osobom z chorobami serca i układu krążenia.
Warto wiedzieć: Przechodząc na jakąkolwiek dietę warto mieć na uwadze, że nie ma jednego uniwersalnego sposobu żywienia dla wszystkich, gdyż każdy organizm jest inny. Odpowiednia dla nas dieta powinna być dobrana przez specjalistę.
Przeczytaj także: Weganizm niebezpieczny dla zdrowia? Gdzie czai się to niebezpieczeństwo?