Ochronny filtr UV z łupin orzechów nerkowca

Autor: Redakcja SPA&MORE
23 sierpnia 2019
fot. iStock

Zespół naukowców z University of Witwatersrand w Johannesburgu (RPA) opracował sposób wytwarzania przyjaznej dla środowiska ochrony przeciwsłonecznej. Jej innowacyjność to łupiny orzechów nerkowca.

Filtr UV z nerkowca
fot. Syed Hussaini/Unsplash

Konwencjonalne filtry przeciwsłoneczne były ostatnio bardzo dokładnie przebadane, gdy amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że będzie dążyć do zaostrzenia przepisów dotyczących tego typu produktów po tym, jak badania wykazały, że niektóre z chemikaliów blokujących słońce były wchłaniane do krwi człowieka. Zgodnie z komunikatem prasowym Uniwersytetu w Witwatersrand, oprócz potencjalnych obaw dotyczących wpływu, jaki te chemikalia mogą mieć na nasze ciała, wiele z nich opiera się na szkodliwej produkcji i ma niski stopień biodegradacji, a także może powodować bielenie koralowców. Zespół badaczy z uniwersytetu szukał więc potencjalnych alternatyw, które byłyby bardziej przyjazne dla środowiska. We współpracy z naukowcami z Niemiec, Malawi i Tanzanii zbadali oni łupiny orzechów nerkowca.

Wyjątkowe łupiny orzechów nerkowca

W oświadczeniu profesor Charles de Koning z Wits School of Chemistry wyjaśnił, że zespół naukowców dążył do znalezienia sposobu produkcji nowych absorberów UV z łupin. Orzechy nerkowca są otoczone twardą skorupą, która wisi pod dużym czerwonym lub żółtym „owocem” zbieranym z drzewa. W niektórych krajach, np. w Indiach, nerkowce są uprawiane do produkcji soków, a nawet fermentowane na alkohol. Zwykle po wydobyciu orzecha skorupka jest wyrzucana, ale nowe odkrycie może to zmienić i zrewolucjonizować uprawę nerkowców.

Filtr UV z nerkowca
fot. V2OSK/Unsplash
Filtr UV z nerkowca
fot. Hassan Pasha/Unsplash

Naturalna ochrona przed UV

Badania wykazały, że niektóre związki utworzone właśnie z płynów z łupinek nerkowca miały właściwości pochłaniające promieniowanie UV podobne do komercyjnych składników ochrony przeciwsłonecznej, takich jak oksybenzon. Cztery z utworzonych związków spełniały wymagania do dalszych badań, a także były stabilne, co może ułatwić ich mieszanie z produktami końcowymi.
Badacze z RPA złożyli już wniosek o patent i chcą skomercjalizować produkcję kosmetyków wykorzystujących filtr UV z łupiny orzechów nerkowca.


Źródła: https://www.wits.ac.za/news/latest-news/research-news/2019/2019-08/wits-green-chemists-find-a-way-to-turn-cashew-nut-shells-into-sunscreen.html

https://www.inverse.com/article/58576-cashew-nut-shell-sunscreen

Już niedługo serwis SPA&MORE rozpoczyna kampanię ekologiczną #wrzesiennaturalnie. Śledźcie nas na bieżąco!

Filtr UV z nerkowca
fot. Jenn Kosar/Unsplash

O autorze

Redakcja SPA&MORE

zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca