Konwencjonalne filtry przeciwsłoneczne były ostatnio bardzo dokładnie przebadane, gdy amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że będzie dążyć do zaostrzenia przepisów dotyczących tego typu produktów po tym, jak badania wykazały, że niektóre z chemikaliów blokujących słońce były wchłaniane do krwi człowieka. Zgodnie z komunikatem prasowym Uniwersytetu w Witwatersrand, oprócz potencjalnych obaw dotyczących wpływu, jaki te chemikalia mogą mieć na nasze ciała, wiele z nich opiera się na szkodliwej produkcji i ma niski stopień biodegradacji, a także może powodować bielenie koralowców. Zespół badaczy z uniwersytetu szukał więc potencjalnych alternatyw, które byłyby bardziej przyjazne dla środowiska. We współpracy z naukowcami z Niemiec, Malawi i Tanzanii zbadali oni łupiny orzechów nerkowca.
Wyjątkowe łupiny orzechów nerkowca
W oświadczeniu profesor Charles de Koning z Wits School of Chemistry wyjaśnił, że zespół naukowców dążył do znalezienia sposobu produkcji nowych absorberów UV z łupin. Orzechy nerkowca są otoczone twardą skorupą, która wisi pod dużym czerwonym lub żółtym „owocem” zbieranym z drzewa. W niektórych krajach, np. w Indiach, nerkowce są uprawiane do produkcji soków, a nawet fermentowane na alkohol. Zwykle po wydobyciu orzecha skorupka jest wyrzucana, ale nowe odkrycie może to zmienić i zrewolucjonizować uprawę nerkowców.
Naturalna ochrona przed UV
Badania wykazały, że niektóre związki utworzone właśnie z płynów z łupinek nerkowca miały właściwości pochłaniające promieniowanie UV podobne do komercyjnych składników ochrony przeciwsłonecznej, takich jak oksybenzon. Cztery z utworzonych związków spełniały wymagania do dalszych badań, a także były stabilne, co może ułatwić ich mieszanie z produktami końcowymi.
Badacze z RPA złożyli już wniosek o patent i chcą skomercjalizować produkcję kosmetyków wykorzystujących filtr UV z łupiny orzechów nerkowca.
https://www.inverse.com/article/58576-cashew-nut-shell-sunscreen
Już niedługo serwis SPA&MORE rozpoczyna kampanię ekologiczną #wrzesiennaturalnie. Śledźcie nas na bieżąco!