Czekolada to produkt składający się z różnych składników – w tym przede wszystkim z sacharozy (białego cukru), nasyconych kwasów tłuszczowych z mleka (czekolada mleczna) oraz kakao. Pierwsze dwa składniki powodują otyłość oraz wiele innych chorób cywilizacyjnych i dolegliwości. Natomiast kakao jest właśnie tym, które ma właściwości prozdrowotne – w szczególności gdy jest w postaci nieprzetworzonej, to znaczy w surowych ziarnach.
Nasiona kakaowca – cudowny składnik „napoju bogów”
Kakaowiec to wiecznie zielone drzewo, które pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Owoce drzewa, zwane orzechami, zawierają cenne nasiona. Fermentuje się je, suszy i z nich robi proszek kakaowy oraz masło kakaowe. Najzdrowsze są jednak w surowej postaci.
Prozdrowotne właściwości ziaren kakaowca dla organizmu człowieka były znane od dawna. Już nasi przodkowie stosowali je jako środek pobudzający i afrodyzjak, źródło energii i witalności. Od XIX w. nasiona kakaowca były sprzedawane, jako substancja poprawiająca nastrój. Starożytni Majowie zrobiony z nich płyn nazywali „napojem bogów”.
Bogactwo ziaren kakaowca
Surowe ziarna kakao są bardzo zasobne w liczne składniki mineralne, witaminy, kwasy tłuszczowe Omega-6, antyoksydanty oraz wiele innych przyjaznych naszemu organizmowi, jak np: anandamid (powoduje wzrost energii), fenyloetyloaminę (wytwarza się w naszym organizmie, gdy jesteśmy zakochani), czy substancje o działaniu antydepresyjnym. Zawierają też związki pobudzające (m.in. kofeinę) i niestety również uzależniające – teobrominę. Te dwa ostatnie zmniejszają też senność i poprawiają zdolność zapamiętywania. Ponadto działanie kakao wpływa na wzrost wydzielania endorfin, czyli „hormonów szczęścia”.

Składniki mineralne
Ziarna kakaowca są najbogatszym w magnez produktem spożywczym. Zawierają w sobie dużo żelaza, cynku i chromu, a także: siarkę, wapń, miedź, mangan oraz potas. Mają też w sobie dużo witaminy C, a co za tym idzie są zacnym antyoksydantem.
Wpływ kakao na nasz organizm
Nasiona kakaowca wspaniale wpływają na układ nerwowy (mają w tym swój udział głównie: magnez, potas, kwasy tłuszczowe Omega-6, witamina C, fenyloetyloamina PEA, tryptofan), na układ krwionośny (głównie: magnez, flawonoid epikatechina, potas) i kostny (magnez i witamina C). Wspierają też system immunologiczny (kwasy Omega-6 i witamina C). Witamina C zawarta w ziarnach kakaowca pomaga też utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i jest wspaniałym antyoksydantem „robiącym porządki” w organizmie i mającym działanie antyrakowe.
Przeciwutleniacze w kakao
W 100 gramach ziaren kakaowca zawiera się aż 10 gramów czystych przeciwutleniaczy. Niestety w produkcji kakao większość z nich, ze względu na swój gorzki smak, jest usuwana. Proces przetwarzania ziaren (ogrzewanie w wysokiej temperaturze, palenie, prażenie) powoduje utlenianie się zawartych w nich kwasów tłuszczowych, co prowadzi do powstawania wolnych rodników, które z kolei przyczyniają się do powstawania chorób serca i starzenia organizmu. Dlatego zamiast tradycyjnego kakao, czy wyrobów czekoladowych, powinniśmy spożywać właśnie surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca.

Ziarna kakao odchudzą i odmłodzą ciało
Nasiona kakao są wspaniałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu, gdyż przyspieszają przemianę materii, spalanie węglowodanów oraz poprawiają metabolizm. Dzieje się tak głównie za sprawą cynku, który wraz z antyoksydantami zawartymi w nasionach kakaowca, powoduje również opóźnianie procesów starzenia i bierze udział w regeneracji komórek.
Kofeina i teobromina, pobudzające organizm podobnie do kawy, nasilają działanie soku żołądkowego, przez co również mają wpływ na redukcję masy ciała. Oprócz tego, że ziarna kakao zmniejszają apetyt na jedzenie, będąc afrodyzjakiem, zwiększają ochotę na seks. A to również wpływa pozytywnie na promienny, młody i szczuplejszy wygląd ciała!
A jeżeli jeszcze dodatkowo (oprócz jedzenia ziaren kakaowca) zaaplikujemy sobie „czekoladowe SPA” np.: w postaci maseczki ze zmielonych ziaren kakao (na twarz lub na cale ciało), to ono na pewno odpłaci nam pięknym i zdrowym wyglądem. Okłady z masła kakaowego mają działanie odmładzające, a po olejku kakaowym skóra zostaje oczyszczona i jaśniejsza. Tak więc dzięki kakao piękniejemy i stajemy się młodsi.
Warto wiedzieć
Aby złagodzić gorzki smak ziaren kakaowca warto je chrupać razem z daktylami, czy rodzynkami. Można je również zmielić i zrobić z nich kakao, z którego sporządzimy domową czekoladę w zdrowym wydaniu – np.: z dodatkiem stewii, ksylitolu lub miodu. Oprócz tego pokruszone ziarna kakaowca mogą być dodatkiem do różnych deserów, koktajli, czy śniadaniowych mieszanek typu granola.
Przeczytaj także: Czekolada w SPA i zabieg czekoladowy