Ośnieżone szczyty, nowoczesne wyciągi narciarskie, kilometry tras zjazdowych – Szwajcaria to kraj, który dysponuje najlepszymi warunkami śniegowymi dla fanów sportów zimowych. Czekają na was malownicze krajobrazy, ekskluzywne obiekty hotelowe, orzeźwiające górskie powietrze i doskonała kuchnia, w tym słynne sery i czekolada. Szwajcaria posiada bogatą ofertę turystyczną, a jej mieszkańcy są niezwykle gościnni. Jeśli więc nie wyobrażacie sobie zimy bez szusowania po górskich stokach, zaplanujcie narty w Szwajcarii.
Wyjazd do Szwajcarii a Covid-19
Dobra wiadomość dla fanów jazdy na nartach i snowboardzie – wyciągi narciarskie w Szwajcarii pozostają otwarte. Decyzję o ewentualnym zamknięciu będą podejmowane na bieżąco przez władze poszczególnych katonów. Nieczynne są natomiast obiekty kulturalne, rekreacyjne i szkoły. Restauracje i bary mogą prowadzić sprzedaż tylko na wynos. Żadne rozrywki jak Après-ski nie są możliwe, a zgromadzenia powyżej 5 osób (a więc i prywatne imprezy) są zabronione. Zamknięto wszystkie sklepy niesprzedające najbardziej podstawowego asortymentu (leków, artykułów pierwszej potrzeby i żywności). Ograniczenia obowiązują do końca lutego.
Zasady obowiązujące w ośrodkach narciarskich w Szwajcarii:
- na wyciągach narciarskich i w kabinach kolejek linowych jest obowiązek zasłaniania ust i nosa (powyżej 12 roku życia)
- na stacjach kolei linowych i w innych budynkach należy zachowywać odległość 1,5 m od innych osób (nie mieszkających we wspólnym gospodarstwie domowym)
- w niektórych kantonach w ośrodkach narciarskich ograniczono liczbę narciarzy na stokach
- do 2/3 ograniczona została przepustowość wyciągów; na zmianę zasad wprost wpłynęło zachowanie narciarzy niestosujących się do wymogów sanitarnych
- karnety narciarskie zaleca się zamawiać online lub płacić za nie w kasie kartą zbliżeniową
- część kantonów narzuciła własne bardziej rygorystyczne obostrzenia. Przed wyjazdem koniecznie zapoznajcie się z sytuacją w rejonie, do którego się wybieracie.
Polacy mogą bez przeszkód wjeżdżać do Szwajcarii, bez konieczności odbycia kwarantanny czy robienia testu na Covid-19. Ale uwaga! Poszczególne resorty mogą wprowadzać własne obostrzenia, np. przyjmują wyłącznie osoby dojeżdżające prywatnymi samochodami. Po powrocie do kraju, obowiązek kwarantanny nie dotyczy turystów podróżujących własnym środkiem transportu.

Aktualne informacje na temat Szwajcarii znajdziecie na stronie Szwajcarskiej Organizacji Turystycznej. Noclegi można zarezerwować w hotelach lub domach i apartamentach przez Interhome (oferty w każdym narciarskim regionie Szwajcarii).
Przydatny będzie także raport śniegowy, który dostarczy informacji m.in. o warunkach panujących na stokach, godzinach otwarcia ośrodków i panującej temperaturze.
Najpopularniejsze ośrodki narciarskie w Szwajcarii
Laax (Gryzonia)
Rozległy teren narciarski Flims-Laax-Falera obejmuje trasy o różnym stopniu trudności o łącznej długości 235 km. Laax to jedno z najlepszych miejsc do jazdy na snowboardzie. Można tu uprawiać freestyle, gdzie na miłośników tego stylu czekają aż cztery snow parki. Fani biegówek natomiast powinni spróbować tras we Flims. Z kolei Falera to idealne miejsce na pobyt z dziećmi. Wioska zachowała oryginalną zabudowę gryzońskiej wsi, co sprawia, że panuje tutaj magiczna atmosfera.
Nad całością góruje lodowiec Vorab (3018 m.n.p.m.), gdzie pokrywa śnieżna utrzymuje się przez cały rok. Jego szczyt stanowi początek dwóch świetnych tras dla zaawansowanych narciarzy. Poza nartami czy snowboardem w Laax można jeździć na sankach po specjalnych torach, wybrać się na wędrówkę w rakietach śnieżnych czy spróbować swoich sił na łyżwach. W regionie znajdują się także dwa narciarskie place zabaw dla dzieci.
Zermatt (Wallis)
Klimatyczne Zermatt, położone u stóp słynnego Matterhornu, uchodzi za jeden z najbardziej atrakcyjnych zimowych kierunków na świecie. Tę opinię podzielają m.in. Mick Hucknall czy Phil Collins, których można spotkać na tutejszych stokach. Region zachwyca imponującą liczbą 360 kilometrów malowniczych tras na trzech terenach narciarskich: Sunnegga-Rothorn, Gornergrat-Stockhorn, Schwarzsee i Matterhorn Glacier Paradise. Z tego ostatniego można zjechać do włoskich terenów narciarskich Breuil-Cervinia i Valtournenche. Cała arena jest największym i najwyżej położonym terenem narciarskim w Europie. Zermatt to idealne miejsce dla średnio-zaawansowanych narciarzy, którzy mogą spróbować swoich sił na trasie lodowca Theodul. Do centrum miasteczka nie wolno wjeżdżać pojazdom z silnikiem spalinowym, przez co prawie wszyscy przemieszczają się pieszo. I to ma swój urok. Ponadto znajduje się tu najwięcej restauracji serwujących kuchnię gourmet.

St. Moritz (Gryzonia)
Szyk i styl – tak pokrótce można opisać najbardziej luksusowy kurort narciarski w Szwajcarii, który chętnie odwiedzają sławni i bogaci. Przed pandemią można było zabawić się w kasynie, zagrać w zimowego golfa czy skosztować wykwintnych dań w jednej z eleganckich restauracji. Teraz też atrakcji nie brakuje. St. Moritz może pochwalić się ekskluzywnymi hotelami z bogatym zapleczem welness i trasami narciarskimi o łącznej długości 350 km! Miłośnicy adrenaliny docenią górę Corviglię ze ścianą Piz Nair – najbardziej stromy zjazd narciarski w całej Szwajcarii zjazd bobslejem jednym z najstarszych lodowych torów. Jezioro Silvaplana stanowi świetną atrakcję dla miłośników łyżew, skuterów śnieżnych czy nart biegowych. Ponadto St. Moritz leżący pośród jezior Górnej Engadyny stanowi wspaniałe miejsce do zimowych wędrówek. Niewątpliwym plusem jest fakt, że słońce świeci tutaj średnio przez ponad 300 dni w roku.
Davos (Gryzonia)
Davos jest najwyżej położonym miastem (1560 m n.p.m.) w Europie. To swoista metropolia narciarska mająca 300 km tras zjazdowych, 75 km tras do jazdy na nartach biegowych, ponad 150 km zimowych szlaków wędrownych i tras do wędrówek w rakietach śnieżnych, 58 wyciągów, dwa sztuczne lodowiska do jazdy na łyżwach i gry w curling. Dużą atrakcją są też zjazdy sankami po ośmiu trasach. Tu ie można się nudzić! Sześć terenów narciarskich Davos-Klosters (Parsenn/Gotschna, Jakobshorn, Pischa, Madrisa, Rinerhorn i Schatzalp/Strela) zostały połączone w jedną rozległą arenę narciarską. Miłośnicy narciarstwa docenią trasy znajdujące się na Parsenn, a snowboardziści teren Jakobshorn. Lubiący spokojniejszy wypoczynek mogą z kolei wybrać się na wędrówkę przez piękne, zaśnieżone doliny.

Engelberg (Obwalden)
W sercu centralnej Szwajcarii, u podnóża lodowca Titlis, znajduje się mekka dla spragnionych przygód narciarzy i snowboardzistów. Leżące pośród dziewiczych krajobrazów Engelberg oferuje 82 km urozmaiconych tras zjazdowych, które są obsługiwane przez 25 wyciągów. Region oferuje również trasy dla fanów narciarstwa biegowego i zimowych wędrówek w rakietach śnieżnych oraz możliwość jazdy na sankach. Jedną z największych atrakcji jest wycieczka na Titlis. Już sam wjazd pierwszą na świecie obrotową kolejką Rotair robi wrażenie – można podziwiać wspaniałą panoramę, nie wstając z miejsca. Na wysokości ponad 3000 m znajduje się taras widokowy, jaskinia lodowcowa z niesamowitą trasą turystyczną o długości 150 m oraz najwyżej zawieszony most w Europie – Titlis Cliff Walk. Spacer na takiej wysokości na pewno dostarczy niezwykłych emocji!
Szwajcarskie specjały – od sera po czekoladę
Pierwsze skojarzenie z szwajcarską kuchnią nasuwa na myśl aromatyczne sery i pyszną czekoladę. Bez względu na region, cieszą się one niesłabnącą popularnością. Warto jednak wiedzieć, że tutejsze tradycje kulinarne są mieszanką wpływów kuchni francuskiej, niemieckiej i włoskiej. I tak w kantonach francuskojęzycznych dominują sery, suszone wędliny oraz dania warzywne. W regionie włoskim – makarony i polenta na różne sposoby, a w niemieckim – dużo mięsa, wędlin, kiełbas, a także ziemniaków. Potrawy kuchni szwajcarskiej są bardzo sycące, ale i ciężkostrawne. Trudno im jednak odmówić doskonałego smaku.

Najbardziej rozsławiona w świecie szwajcarska potrawa to fondue. Jej głównym składnikiem jest ser podgrzewany w specjalnym garnku na palniku z dodatkiem białego wina i przypraw. W rozpuszczonym serze macza się kawałki pieczywa. Kolejną flagową potrawą opartą na serze jest raclette (to także nazwa sera). Roztopiony ser typu Raclette podaje się zazwyczaj z ziemniakami, marynowaną cebulką, korniszonami i suszonym mięsem (może być szybka parmeńska). Podobnie jak fondue, jest świetna potrawa na zimowe wieczory.
Kolejne danie przypomina nieco zapiekankę, skomponowaną z ziemniaków, makaronu, sera, śmietany i cebuli. Dodatkiem do tej potrawy może być mus jabłkowy. Mowa o Älplermagronen – jednej z najbardziej tradycyjnych szwajcarskich potraw. Wśród kulinarnych propozycji nie może zabraknąć rösti – rodzaju placka ziemniaczanego, w którego skład wchodzą: grubo starte podgotowane ziemniaki, ser, kiełbasa lub jajka i kolejna warstwa sera. Ciężkostrawne, ale pyszne.
Przeczytaj także: Szwedzka Laponia. Baśniowa kraina ośmiu pór roku