Moringa - lek na najpoważniejsze choroby

Autor: Katarzyna Pefew
13 grudnia 2020
fot. vm2002

Moringa to jedna z najzdrowszych roślin. Już 3000 lat temu wykorzystywano ją jako lekarstwo w medycynie ajurwedyjskiej.

Od lat trwają poszukiwania sposobów leczenia chorób cywilizacyjnych. Coraz częściej w tym celu sięga się do zasobów roślinnych. Jedną z nich jest moringa, zwana również cudownym drzewem. Istnieje około 13 różnych jej gatunków, ale najbardziej odżywcza z nich wszystkich jest moringa olejodajna (oleifera). Drzewo to pochodzi z północnych Indii i Pakistanu (z podnóży Himalajów). Obecnie rośnie powszechnie również w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej, gdzie jako pożywienie i lekarstwo wykorzystuje się ją w zasadzie w całości, tzn. jej liście, nasiona, strąki, kwiaty, korę, żywicę i korzenie. Zaliczana jest do tzw. superfoods (super pożywienie).

Moringa i jej właściwości odżywcze

Moringa jest niesamowicie pożywna, więc w krajach, gdzie wiele osób głoduje, jest stosowana w celu przeciwdziałania niedożywieniu. Jej liście, które są najlepiej jak dotąd przebadane, zawierają prawie wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy (18 na 20 istniejących), kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9, bardzo dużo witamin (A, C, K, E, B1, B2, B3) i składników mineralnych (selen, chlorofil, magnez, wapń, cynk, rutyna, luteina, karoten typu alpha i wiele innych), błonnik, przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne. W 100g suchego liścia moringi, w porównaniu do takiej samej ilości innych produktów, znajduje się: 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku, 17 razy więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż w mleku i 7 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy.

liście moringi i zielony proszek
fot. Getty Images/ rostovtsevayulia

Moringa jako lek

Moringa działa jak środek bakteriobójczy, przeciwzapalny, czy antybiotyk. Liście moringi mają dobry wpływ na pracę serca, zwiększając jego wydajność, obniżając ciśnienie krwi i minimalizując ryzyko zawału. Również według specjalistycznej miary ORAC liście moringi zawierają największą ilość przeciwutleniaczy (46 antyoksydantów) występujących w przyrodzie, które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Znajdują się znacznie wyżej na ich liście niż acai, zielona herbata, goja czy czosnek. Medycyna naturalna przy pomocy tej rośliny leczy prawie 300 chorób, w tym: choroby bakteryjne i pasożytnicze, reumatyzm, epilepsje, zawroty głowy i wiele innych. Spożywanie tej rośliny może pomóc zapobiegać astmie oskrzelowej, niedokrwistości (anemii), uszkodzeniu nerek. Moringa wzmacnia też odporność i wydolność organizmu, poprawia jego metabolizm i likwiduje zaburzenia trawienia oraz wspiera leczenie błony śluzowej żołądka. Wspomaga gospodarkę glukozy i insuliny, więc jest przyjazna cukrzykom oraz zapobiega zachorowalności na tą chorobę. W Senegalu sok z liści podaje się nawet dożylnie – właśnie w kontrolowaniu cukrzycy.

Moringa w różnych postaciach
fot. Getty Images/ didoi

Na poważne choroby

Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Południowej Karolinie (2016 r.) pokazują też właściwości przeciwnowotworowe liści i kory moringi. Są one bowiem toksyczne dla żywych komórek rakowych. Zawierają bowiem związki przeciwnowotworowe takie jak: kaempferol (kemferol — zatrzymuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych i zmniejsza stan zapalny), rhamnetin (ma potencjał do niszczenia raka prostaty), isoquercetin (oddziałuje na raka pęcherza moczowego), eugenol (może mieć wpływ na raka skóry, kości, białaczkę, raka żołądka i prostaty). Roślina ta zatem wydaje się być ogromnym wsparciem w walce z chorobami cywilizacyjnymi naszego społeczeństwa.

Moringa – gdzie kupić?

W Polsce świeżej moringi w zasadzie nie dostaniemy. Można jednak sięgnąć po wyciąg w postaci kapsułek lub proszku, które można zakupić przez Internet. Dodatkowo można też nabyć nasiona, oleje czy suszone liście. Ze względu na jej niezwykłe właściwości, warto jej spróbować, mimo dosyć wysokiej ceny.


Przeczytaj także: Dieta na dobry humor

O autorze

Katarzyna Pefew

Doradca żywieniowy, psycholog społeczny, dziennikarz i aktorka. Prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją zdrowego żywienia. Absolwentka kierunku: Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, ukończyła liczne kursy z zakresu Dietetyki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej oraz Totalnej Biologii. Autorka bloga kreaturnakuchnia.pl, który uzyskał tytuł: „Blog przyjazny dla alergika” pisma „Hipoalergiczni”. Od ponad 5 lat prowadzi wykłady o zdrowym odżywianiu dla dorosłych oraz warsztaty kulinarne, w tym również dla dzieci. Członek Kooparatywy Północnej – „Smakoterapia”, działającej na terenie Warszawy. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka. Prywatnie mama dwóch córeczek, dla których marzy jej się lepszy świat. Wiecznie kreatywna, ciekawa świata, z dużym apetytem na życie.
zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca