Kurkuma króluje przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się ją z rośliny zwanej ostryżem długim, która pochodzi z tej samej rodziny co imbir i nawet podobnie do niego wygląda. Tak jak on ma też właściwości rozgrzewające oraz jest lekko pikantna w smaku.
Kurkuma posiada bardzo intensywny pomarańczowy kolor, który nadaje jej związek o nazwie kurkumina. Jest ona polifenolem z grupy kurkuminoidów. Jej prozdrowotne, a nawet lecznicze właściwości potwierdziły współczesne badania. Kurkuma, a dokładniej zawarta w niej kurkumina, odmłodzi skórę, usunie toksyny i zapobiegnie najpoważniejszym chorobom.
Kurkuma doskonała na wzmocnienie i na wiele schorzeń
Według ajurwedy kurkuma jest świetnym lekiem na wiele chorób i dolegliwości. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa odporność organizmu i zwalcza infekcje. Poprawia trawienie, leczy kaszel i anemię oraz pomaga chronić wątrobę. Jest silnym antyoksydantem, który usuwa wolne rodniki z organizmu i dzięki temu zaliczana jest do substancji o działaniu antynowotworowym.
Kurkuma wspomaga pracę mózgu i za sprawą związku zwanego tumeronem działa na niego naprawczo oraz jak sugerują badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanu Michigan może zapobiegać postępującej degeneracji komórek mózgowych, a więc chorobie Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z kłącza kurkumy potrafi przeniknąć przez barierę krew-mózg i zapobiegać tworzeniu się patologicznych skupisk uszkodzonych białek, które są jedną z przyczyn chorób neurodegeneracyjnych.
Dawka profilaktyczna kurkumy, jaką powinniśmy przyjmować dziennie, wynosi około pół łyżeczki suchego proszku, co jest równoznaczne z 6 mm kłącza.
Z czym najlepiej spożywać kurkumę?
Przyprawa ta ma duży i pozytywny wpływ na organizm ludzki, pomimo tego, że przyswajalność kurkuminy przez niego jest stosunkowo niewielka. Możemy ją jednak zwiększyć spożywając kurkumę ze świeżo mielonym czarnym pieprzem (ze względu na zawartą w nim piperynę) i tłuszczem (kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach). W ten sposób biodostępność kurkuminy dla naszego organizmu może się podnieść nawet 20-krotnie.

Kurkuma a piękny wygląd
Dla urody warto stosować kurkumę zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Od stuleci wykorzystuje się ją w zabiegach pielęgnacyjnych – jako naturalny antyoksydant spowalniający procesy starzenia.
Zewnętrznie kurkuma działa na skórę antybakteryjnie i antyseptycznie. Redukuje stany zapalne i pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zwalcza trądzik i egzemę. Jest też stosowana przy przebarwieniach słonecznych i wszelkich innych, które neutralizuje. Redukuje zmarszczki i hamuje elastazę – enzym blokujący powstawanie elastyny, tzn. białka, które wraz z kolagenem odpowiedzialne jest za jędrność i elastyczność naszej skóry.
Krem, czy może maseczka z kurkumy?
Kosmetologia również zainteresowała się tą przyprawą. Wykorzystywana jest w kosmetykach kolorowych np.: jako barwnik szminek, podkładów pod makijaż, szamponów czy płukanek do włosów. Na jej bazie powstają też kremy oraz mydła, z przeznaczeniem głównie dla skóry wrażliwej i skłonnej do wyprysków. Również w postaci olejku kurkuminowego jest składnikiem perfum o orientalnej nucie.
Kurkuma jest też doskonała na włosy, szczególnie przy łupieżu czy przy przetłuszczaniu. Reguluje nadmierne wytwarzanie łoju oraz zwalcza grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu.
W warunkach domowych możemy przygotować sami najróżniejsze maseczki z kurkumy. W zależności od ich składu mogą mieć właściwości odżywcze, antyseptyczne, przeciwzapalne, jak również wygładzające i redukujące przebarwienia cery. Na przykład doskonała na wyrównanie kolorytu skóry będzie maseczka z 1/2 łyżeczki kurkumy i 2 łyżek jogurtu naturalnego.
Kurkuma jest też świetna do pielęgnacji jamy ustnej. Na przykład opuchniętym dziąsłom przyniesie ulgę wmasowana przez ok. 5-10 minut papka ze szczypty kurkumy i oleju sezamowego.
Warto wiedzieć
Pamiętajmy, że kurkuma to bardzo silny barwnik, więc należy zachować środki ostrożności przygotowując domowe SPA. Lepiej też takiej maseczki nie nakładać bezpośrednio przed wyjściem z domu. Jeżeli skóra po zabiegu pozostaje nadmiernie żółta, nadmiar pigmentu możemy usunąć tłustym mleczkiem do demakijażu lub oliwą z oliwek.
Przeczytaj także: Dieta ajurwedyjska