Zachowaj zdrowy rozsądek, jedz sezonowo i lokalnie. Jesteś tym co jesz – dlatego szczególnie teraz zadbaj o ciągły dostęp to wartościowej żywności, która karmi duszę i ciało. Podpowiadamy, na jakie składniki zwrócić uwagę.

Mocarze własnej produkcji
Rzeżucha, szczypiorek, świeże zioła – hoduj na parapecie i stosuj we wszystkich daniach. To idealny sposób na uzupełnienie w diecie witaminy C. Pamiętaj, żeby zioła wysiewać rotacyjnie, tak żeby pewien ich zapas mieć cały czas pod ręką.
Suszone, niesiarkowane owoce – to bogactwo składników mineralnych, błonnika oraz cukru, który pozwala zachować dobry nastrój. Zastąp nimi słodycze oraz słone przekąski.
Zakwas – teraz jest dobry moment, żeby wykorzystać czas w domu i przygotować własny zakwas na chleb. Zadba on o prawidłową florę bakteryjną w jelitach, co efektywnie wzmocni odporność całej rodziny. Do przygotowania zakwasu wystarczy, woda, mąka oraz 6 dni doglądania. Wystarczy zmieszać ze sobą 1 proporcję wody oraz 1 proporcję razowej mąki. Następnie odczekać 1 dzień odstawiając zakwas w ciepłe miejsce – odlać połowę płynu, uzupełnić mąką i wodą. Czynność powtarzać przez 6 dni. Po tym czasie zakwas możemy wykorzystywać do pieczenia chleba.
W celu uprzyjemnienia sobie jedzenia chleba polecamy wzbogacić go o suszone figi, morele, migdały lub orzechy włoskie. Wtedy zjedzony z masłem lub oliwą z oliwek będzie satysfakcjonującym daniem.
Żurek, barszcz biały, kiszonki – fermentowana żywność, podobnie jak zakwas, pozwoli zachować lepszą odporność dzięki wsparciu mikroflory jelitowej. Dodatkowo zapach ciepłej zupy jest satysfakcjonujący i wypełnia dom ciepłem.
Przedwojenny cydr do herbaty – obierz cytrynę i imbir. Pokrój na cienkie plasterki, włóż do słoika i zalej dobrej jakości miodem. Tak przygotowany cydr stosuj do herbat ziołowych, dzięki temu lepiej rozgrzejesz organizm, dostarczysz mu ważnych składników odżywczych i wzmocnisz swój układ odpornościowy.
Koniecznie zrób też zapasy warzyw korzeniowych, które dobrze się przechowują, kapust oraz pełnowartościowych tłuszczy. Masło możesz zamrozić.

Przykładowy jadłospis w trakcie kwarantanny:
Śniadanie:
Domowy chleb z masłem, jajkiem i rzeżuchą.
Herbata rumiankowa z cydrem
Drugie Śniadanie:
Garść suszonej żurawiny, moreli i migdałów
Sok marchewkowy z łyżką oliwy z oliwek
Zupa:
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Drugie danie:
Szare kluchy z kapustą kiszoną i okrasą
Kolacja:
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych (marchew, burak, batat, ziemniak), polana oliwą z oliwek, posypana mrożonymi ziołami (natka pietruszki lub bazylia)
Herbata z pokrzywy z sokiem malinowym
Przeczytaj także: Planujesz wakacje pomimo koronawirusa? To musisz wiedzieć!