Konserwanty w kosmetykach

Autor: Mateusz Maciejczyk
27 października 2021
fot. S847

Po co się je stosuje i które z tych substancji mogą wykazywać działanie niekorzystne oraz dlaczego tak często występuje alergia na konserwanty w kosmetykach?

W ostatnich latach notuje się coraz większy odsetek działań niepożądanych spowodowanych używaniem kosmetyków i środków higieny osobistej. Większość z nich dotyczy miejscowych reakcji alergicznych, za które opowiadają przede wszystkim substancje konserwujące.

Konieczne konserwanty w kosmetykach

Substancje konserwujące należą do podstawowych składników niemalże wszystkich kosmetyków. Związki te hamują rozwój bakterii i grzybów, przez co zapewniają właściwą jakość produktów kosmetycznych, a także umożliwiają ich długotrwałe przechowywanie i użycie. Dodatek konserwantów jest niezbędny, ponieważ kosmetyki należą̨ do produktów szczególnie podatnych na zakażenia mikroorganizmami. Decyduje o tym zarówno skład preparatu, jego pH a także wielkość opakowania. Wykazano, że duża zawartość wody w kosmetyku, a także obecność wielkocząsteczkowych związków organicznych (np. kolagenu), zwiększa możliwość zakażenia mikroorganizmami.

Wymagania stawiane konserwantom

Za konserwanty uważa się substancje chemiczne, które występując w bardzo niskich stężeniach wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe (tj. bakterio- i grzybobójcze). Zaliczamy do nich m.in.: pochodne kwasów organicznych, alkohole, fenole, aldehydy, a także szereg związków nieorganicznych. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, substancje konserwujące powinny spełniać szereg wymagań i norm jakościowych. Konserwanty obecne w kosmetykach powinny przede wszystkim:

  • być nietoksyczne, niedrażniące i nieszkodliwe,
  • być dobrze tolerowane przez skórę̨ i błony śluzowe,
  • wykazywać szeroką aktywność bakterio- i grzybobójczą, nie zakłócając jednocześnie naturalnej mikroflory komórek skóry
  • działać w szerokim zakresie pH oraz dobrze rozpuszczać się w wodzie,
  • nie powodować skórnych odczynów alergicznych i miejscowych podrażnień,
  • być odporne na działanie wysokiej temperatury oraz tlenu atmosferycznego,
  • być stabilne chemicznie, bezwonne i bezbarwne,
  • nie powinny reagować z innymi surowcami kosmetycznymi i składnikami opakowania.
kobieta nakładająca krem do twarzy w sypialni
fot. Getty Images

Czy konserwanty mogą być niebezpieczne?

Wyniki wielu badań wskazują, że konserwanty zawarte w kosmetykach mogą wywoływać miejscowe działania niepożądane. Najczęstszym skutkiem ubocznym środków konserwujących jest alergiczny wyprysk kontaktowy, który objawia się zmianami wysiękowymi, pęcherzykowymi lub zaczerwienieniem, a także świądem, uczuciem pieczenia oraz obrzękiem skóry. Do innych skutków ubocznych konserwantów zalicza się: reakcje barwnikowe, reakcje fotouczulające oraz trądzik. Pojawienie się tego rodzaju zmian wymaga konsultacji lekarza dermatologa.

Niebezpieczne konserwanty w kosmetykach, których należy unikać

Do konserwantów szczególnie szkodliwych zaliczamy:

  • parabeny – sole kwasu p-hydroksybenzoesowego. Należą one do najbardziej kontrowersyjnych konserwantów. W badaniach in vitro wykazano, że związki te zwiększają zachorowalność na niektóre nowotwory (np. raka piersi). Choć działania takiego nie potwierdzono w badaniach na ludziach, parabeny mogą wywoływać miejscowe podrażnienia skóry,
  • formalina – inaczej aldehyd mrówkowy, ze względu na dużą reaktywność związek ten może uszkadzać komórki skóry oraz działać alergizująco,
  • kwas borowy – występuje też pod nazwą kwas borny. Z uwagi na potencjalne działanie toksyczne oraz tendencję do kumulowania się w organizmie, nie powinien być stosowny u dzieci do 5 roku życia,
  • tiomersal – związek organiczny rtęci. Wykazano, że może on powodować alergię kontaktową skóry. Nie powinien być stosowany u małych dzieci i młodzieży.

Obok syntetycznych można także znaleźć naturalne konserwanty w kosmetykach (np. olejki eteryczne czy naturalne estry owocowe). Związki te stanowią bezpieczną alternatywę dla tych powszechnie stosowanych. Można je głównie znaleźć w kosmetykach roślinnych, zawierających wyłącznie substancje pochodzenia bioorganicznego. Konserwanty naturalne wykazują jednak dużo słabsze działanie przeciwdrobnoustrojowe, przez co kosmetyki je zawierające charakteryzują się krótszym okresem przydatności do użycia.


Przeczytaj także: Zabiegi i kosmetyki wegańskie – tajemnica ich działania

O autorze

Mateusz Maciejczyk

Doktor nauk medycznych, farmaceuta, aptekarz-praktyk. Pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Laureat Stypendium Ministra Zdrowia za wybitne osiągnięcia. Autor około 40 artykułów naukowych i ponad 100 komunikatów konferencyjnych. Współtwórca zgłoszenia patentowego. W swojej pracy zajmuje się rolą stresu oksydacyjnego w patogenezie chorób metabolicznych i neurodegeneracyjnych.
fot. Larys Lubowicki
zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca