Jednoosobowa restauracja na środku łąki - niesamowita alternatywa na czas pandemii

Autor: Dominik Szatkowski
9 maja 2020
fot. Facebook/Bord för en

W czasie pandemii większość restauracji na świecie została zamknięta, część ratuje się jedynie daniami na wynos. Dla tych, którzy pragną prawdziwego doświadczenia restauracyjnego, Szwedzi wpadli na pomysł jednoosobowej restauracji, dodatkowo położonej na malowniczej łące.

Bord för to restauracja na pewno nietypowa.

Zacznijmy od tego, że znajduje się tam tylko jeden stół i jedno krzesło, a zlokalizowana jest na samym środku szwedzkiej łąki. To wymyślone przez Szwedów rozwiązanie jest odpowiedzią na kryzys, z jakim boryka się branża gastronomiczna w trakcie pandemii. Większość restauracji, w celu zastosowania się do wprowadzonych obostrzeń, musiała zawiesić działalność. Te, które miały taką możliwość ratują się serwowaniem posiłków na wynos lub w dowozie, niektóre z nich nawet zamieniają swoje parkingi w kina samochodowe. Niestety, nawet najbardziej kreatywne zabiegi nie są w stanie zrekompensować poniesionych strat.

Rasmus Persson i Linda Karlsson to szwedzka para, która poszła jeszcze o krok dalej. Wymyślili rozwiązanie, które pozwoli okolicznym mieszkańcom oderwać się od ponurej rzeczywistości i zmartwień, z którymi borykamy się w ostatnich miesiącach, i oddać się pełnemu doznaniu kulinarnemu. Znajdująca się na świeżym powietrzu w Ransäter (region Värmland w środkowo-zachodniej Szwecji) restauracja znajduje się w odległości 50 metrów od domu właścicieli, gdzie przygotowywane jest jedzenie.

Właścicielom zależało na wyeliminowaniu obsługi kelnerskiej i ewentualnego kontaktu. Dlatego posiłki, w jakże sielski sposób, dostarczane są na do stolika w wiklinowym koszu, który porusza się na specjalnej konstrukcji linowej. Brzmi to jak rozwiązanie rodem z bajki, które na pewno znalazłoby wielu zwolenników nawet przed kwarantanną. Dodatkowo para podkreśla, że dziennie restauracja przyjmować będzie tylko jednego gościa. Po opuszczeniu „lokalu” stół i krzesło będą dokładnie odkażane, a używane naczynia myte w wysokiej temperaturze.

Jednoosobowa restauracja na środku łąki
fot. Facebook/Bord för en

Dania z prawdziwej restauracji

Rasmus Persson to przeszkolony szef kuchni i to właśnie on będzie odpowiedzialny za przygotowanie dań. W związku z problemami z dostępnością niektórych składników, przepisy polegać mają na lokalnych i sezonowych elementach. Przez to menu każdego dnia będzie inne ale zawsze obejmować ma trzy dania. Oto przykładowe menu: Råraka (szwedzkie placki ziemniaczane ze śmietaną, kawiorem i cebulą), Black & Yellow (krokiety z kukurydzy oraz imbirowe purée z żółtej marchewki z palonym masłem orzechowym) i Last Days of Summer (mrożone lody na maślance z domowymi jagodami).

Dodatkowym nietypowym elementem Bord för en jest fakt, że cenę wizyty gość ustala sam – płaci tyle, ile chce zapłacić. Mimo, że brzmi to jak biznesowy koszmar, koncept ma na celu być rozwiązaniem niosącym pociechę dla tych osób, które zmęczone epidemią chciałby urozmaicić sobie szarą rzeczywistość. Restauracja działać będzie od 10 maja do 1 sierpnia.


Przeczytaj także: Jakie będą wakacje 2020?

O autorze

Dominik Szatkowski

Dominik Szatkowski - wizażysta i scenograf od 2014 roku aktywnie pracujący na planach zdjęciowych i filmowych; dziennikarz piszący o modzie i beauty. Miłośnik pielęgnacji, selfcare, ciast i dobrej muzyki. Absolwent Francuskiej Szkoły Wizażu w Krakowie i Wyższej Szkoły Artystycznej w Warszawie. W makijażu najbardziej ceni piękną cerę, oko w stylu lat 80-tych i bezbarwny błyszczyk, niekoniecznie w tej kolejności.

zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca