Każdy człowiek jest inny. Różnimy się pod wieloma względami, w tym również zestawem genów, który jest niepowtarzalny. Warunkują one wiele cech wyglądu, czy sposobów funkcjonowania naszego organizmu. Geny w znacznej mierze wskazują również na predyspozycje ciała do zapadalności na różne schorzenia. Idąc więc tym torem, naukowcy zaczęli zgłębiać temat, jak w oparciu o genotyp pomóc organizmowi zapobiegać tym chorobom, do których może mieć organiczne skłonności. Tak powstała genodieta.
Genetyka a zdrowie
Powszechnie już wiadomo, że duży wpływ na nasze ciało ma dieta, która w odpowiedni sposób skomponowana jest w stanie wspierać je w prewencji chorób oraz wspomagać ich leczenie. Logicznym wydaje się więc założenie, że znajomość genotypu może pomóc stworzyć odpowiednią dietę, indywidualną dla każdej jednostki, która pozwoli uniknąć tych dolegliwości. Liczne badania naukowe pokazują, że dzięki dopasowanemu do genotypu pożywieniu można zapobiegać takim schorzeniom jak zaburzenia metaboliczne, cukrzyca, alergia, czy choroby układu krążenia. Oprócz leczniczych właściwości tego typu dieta wpływa również na harmonijne funkcjonowanie organizmu, wspiera go w uzyskaniu i podtrzymaniu szczupłego wyglądu oraz optymalnej masy ciała.
Najmodniejsza dziś dieta to genodieta
Dieta w oparciu o genotyp to dieta DNA. Inne popularne jej nazwy to genodieta lub dieta genetyczna. Jest określana najbardziej osobistą dietą na świecie, gdyż według jej założeń każdy z nas powinien jeść wyłącznie produkty zgodne ze swoim kodem genetycznym. Dieta DNA przybyła ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się dużą popularnością między innymi wśród gwiazd Hollywood (korzysta z niej chociażby Jessica Alba). Spośród polskich gwiazd genodietę stosują: Agnieszka Szulim, Edyta Górniak, Katarzyna Cichopek czy Anna Dereszowska.

Jak wygląda badanie
Określenie profilu genetycznego pod kątem indywidualnej diety zaczynamy od zrobienia wymazu z wewnętrznej strony policzków. Badanie to jest szybkie i bezbolesne, a raz zrobionego nie trzeba więcej powtarzać, niezależnie od stanu organizmu i choćby przyjmowanych leków. Taka próbka analizowana jest w laboratorium i po ok. 3 tygodniach przedstawione zostają jej wyniki. Testy genetyczne przeprowadzane są przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technik biologii molekularnej, przez diagnostów laboratoryjnych i naukowców, którzy specjalizują się w nutrigenetyce i nutrigenomice (dziedziny genetyki odnoszące się do spersonalizowanego odżywiania, adekwatnego do profilu genetycznego, mówiące o zależnościach wpływu żywienia na genom oraz jak genom wpływa na system żywienia jednostki).
Dane, które dostajemy, informują nas o tym w jaki sposób poszczególne składniki odżywcze metabolizowane są w organizmie oraz jakie jest jego zapotrzebowanie na konkretne substancje, czyli białka, witaminy, tłuszcze. Wyniki pokazują też, które pokarmy mają na nas pozytywny wpływ, a które negatywny. Dowiemy się, czy mamy nietolerancję glutenu albo laktozy. W wyniku testu poznamy predyspozycje organizmu do różnych chorób. Okaże się też jakie formy aktywności fizycznej są najbardziej optymalne dla naszego ciała.
Genodieta – indywidualne zalecenia żywieniowe
Na podstawie wyników badania i powstałego profilu genetycznego dietetyk układa spersonalizowaną dietę. Bilansuje on skład i liczbę poszczególnych posiłków, tworzy listę dokładnych zaleceń żywieniowych oraz ewentualnie dobiera odpowiednią suplementację według indywidualnego zapotrzebowania. Z diety wyklucza produkty, które mogą nam szkodzić, a odpowiednio zestawia liczbę tych, które są dla naszego organizmu szczególnie przyjazne. Spożywanie szkodliwych dla nas substancji może powodować złe samopoczucie, ale także przyczyniać się do groźnych zaburzeń metabolicznych. Wykluczenie ich z diety pomoże wyeliminować przykre dolegliwości i poprawić jakość naszego życia, jak również trwale zmniejszyć masę ciała.
Genodieta wzmacnia również układ odpornościowy organizmu, co minimalizuje ryzyko wystąpienia infekcji oraz chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Czy genodieta jest całkowicie bezpieczna?
Dzięki nowoczesnej technologii, wykwalifikowanej kadrze, nieustannym monitorowaniu poprawności przeprowadzania badania genodieta cechuje się wysoką wiarygodnością i skutecznością, więc zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Nie mniej na osoby z niej korzystające może czyhać pułapka.
Wiedza na temat własnych skłonności do chorób czasem owocuje zbyt dalece posuniętą dbałością o zdrowie i ciągłym niepokojem z tym związanym. W skrajnych przypadkach jest w stanie doprowadzić do problemów na tle psychicznym, np. hipochondrii czy ortoreksji, czyli patologicznej obsesji na punkcie spożywania zdrowej żywności.
Osoby świadome niebezpieczeństw i rozsądnie podchodzące do tematu dietetyki, z pewnością będą czerpać z genodiety same korzyści.