Ilość plastiku, jaką produkuje człowiek, jest coraz większa. Obecnie prawie każdy rodzaj jedzenia zawijany jest w plastik. Można by stwierdzić, że tworzywa sztuczne są wszędzie i stanowią poważne zagrożenie dla środowiska. Plastik rozkłada kilkaset lat, a jego cząsteczki przenikają do wody i pożywienia. Mimo licznych kampanii informacyjnych, jeszcze długa droga przed nami, aby wyeliminować plastik z naszego życia. Pocieszające jest to, że wiele firm zaczyna zauważać problem i wprowadza nowe rozwiązania oraz dba o środowisko naturalne. Jedną z alternatyw są ekologiczne naczynia jednorazowe.
Coraz więcej klientów zwraca uwagę na to, czy korporacje są przyjazne dla środowiska. Trend ten także podchwyciły firmy z branży HoReCa (sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego).
Jednocześnie coraz więcej restauracji czy pubów ma w ofercie jednorazowe ekologiczne słomki do picia i naczynia biodegradowalne. Podobnie jest w wielu kawiarniach, które oferują ekologiczne kubki. Niektóre nawet zachęcają do przyjścia po kawę z własnym kubkiem. Klienci także zwracają uwagę na to, w czym przenoszone jest jedzenie, w co jest ono pakowane, jak jest przechowywane.


Ekologiczne naczynia i kubki z fusów po kawie
Producenci także wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów – jednorazowe naczynia stają się coraz bardziej popularne w branży cateringowej. Przykładem mogą być kubki zrobione z PLA, czyli polilaktydu (polimeru z grupy poliestrów alifatycznych). Jest to w pełni biodegradowalny materiał pozyskiwany z odnawialnych surowców, np. mączki kukurydzianej. Naczynia takie rozkładają się w ciągu 80 dni. A skoro mowa o kubkach, to nowością są także te wytworzone z fusów po kawie – niemiecki start-up rozpoczął niedawno produkcję filiżanek do kawy. Każdy z elementów oryginalnej zastawy powstał z resztek po zmielonych ziarnach kawy, naturalnego kleju i cząstek drewna, pozwalających na formowanie naczyń w dowolny kształt.
Talerze z liści palmowych i otrębów
Producenci oferują także talerze z liści palmowych, które są w pełnie kompostowalne, lekkie i odporne na wysokie temperatury. Naczynia z liści palmowych nadają się do przechowywania w zamrażarkach oraz do używania w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Naczynia rozkładają się w przeciągu 90 dni.
Innym rodzajem surowca są otręby pszenne. Naczynia z nich zrobione stanowią doskonałą alternatywę dla jednorazowych naczyń plastikowych oraz papierowych. Do produkcji wykorzystuje się tylko składniki naturalne: otręby pszenne i śladowe ilości wody, a sam proces rozkładu trwa tylko 30 dni. Doskonale nadają się do serwowania zarówno dań zimnych jak i gorących.


Walka z plastikiem i UE
Walka z plastikiem wchodzi także na poziom legislacyjny – Unia Europejska zapowiada nałożenie restrykcji na jednorazowe słomki, patyczki do balonów, plastikowe patyczki do uszu, jednorazowe opakowania styropianowe i plastikowe. Unia zapowiada, że do 2030 r. wszystkie opakowania plastikowe wprowadzane do obrotu w UE będą mogły być ponownie użyte lub poddane recyklingowi. Jest to bardzo ważna deklaracja, gdyż Europa produkuje kilkadziesiąt milionów ton odpadów rocznie, a prawie połowa to opakowania plastikowe.
Już niedługo serwis SPA&MORE rozpoczyna kampanię ekologiczną #wrzesiennaturalnie. Śledźcie nas na bieżąco!