Ekologiczne naczynia, kubki z fusów po kawie i talerze z liści palmowych

Autor: Redakcja SPA&MORE
22 sierpnia 2019
fot. Daniil Kuzelev/Unsplash

W obronie środowiska powstaje coraz więcej rozwiązań. Niektóre z nich mają na celu to, by walka z plastikiem była skuteczna. Między innymi są to ekologiczne naczynia jednorazowe. Dzięki takiej produkcji wzrasta świadomość konsumentów i rozszerza się edukacja mająca na celu ochronę naszej planety.

Ilość plastiku, jaką produkuje człowiek, jest coraz większa. Obecnie prawie każdy rodzaj jedzenia zawijany jest w plastik. Można by stwierdzić, że tworzywa sztuczne są wszędzie i stanowią poważne zagrożenie dla środowiska. Plastik rozkłada kilkaset lat, a jego cząsteczki przenikają do wody i pożywienia. Mimo licznych kampanii informacyjnych, jeszcze długa droga przed nami, aby wyeliminować plastik z naszego życia. Pocieszające jest to, że wiele firm zaczyna zauważać problem i wprowadza nowe rozwiązania oraz dba o środowisko naturalne. Jedną z alternatyw są ekologiczne naczynia jednorazowe.

Coraz więcej klientów zwraca uwagę na to, czy korporacje są przyjazne dla środowiska. Trend ten także podchwyciły firmy z branży HoReCa (sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego).
Jednocześnie coraz więcej restauracji czy pubów ma w ofercie jednorazowe ekologiczne słomki do picia i naczynia biodegradowalne. Podobnie jest w wielu kawiarniach, które oferują ekologiczne kubki. Niektóre nawet zachęcają do przyjścia po kawę z własnym kubkiem. Klienci także zwracają uwagę na to, w czym przenoszone jest jedzenie, w co jest ono pakowane, jak jest przechowywane.

Ekologiczne naczynia
fot. źródło: Facebook.com/Skg Eco Shop
Ekologiczne naczynia
fot. źródło: Facebook.com/Eco Plates

Ekologiczne naczynia i kubki z fusów po kawie

Producenci także wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów – jednorazowe naczynia stają się coraz bardziej popularne w branży cateringowej. Przykładem mogą być kubki zrobione z PLA, czyli polilaktydu (polimeru z grupy poliestrów alifatycznych). Jest to w pełni biodegradowalny materiał pozyskiwany z odnawialnych surowców, np. mączki kukurydzianej. Naczynia takie rozkładają się w ciągu 80 dni. A skoro mowa o kubkach, to nowością są także te wytworzone z fusów po kawie – niemiecki start-up rozpoczął niedawno produkcję filiżanek do kawy. Każdy z elementów oryginalnej zastawy powstał z resztek po zmielonych ziarnach kawy, naturalnego kleju i cząstek drewna, pozwalających na formowanie naczyń w dowolny kształt.

Talerze z liści palmowych i otrębów

Producenci oferują także talerze z liści palmowych, które są w pełnie kompostowalne, lekkie i odporne na wysokie temperatury. Naczynia z liści palmowych nadają się do przechowywania w zamrażarkach oraz do używania w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Naczynia rozkładają się w przeciągu 90 dni.
Innym rodzajem surowca są otręby pszenne. Naczynia z nich zrobione stanowią doskonałą alternatywę dla jednorazowych naczyń plastikowych oraz papierowych. Do produkcji wykorzystuje się tylko składniki naturalne: otręby pszenne i śladowe ilości wody, a sam proces rozkładu trwa tylko 30 dni. Doskonale nadają się do serwowania zarówno dań zimnych jak i gorących.

Ekologiczne naczynia
fot. źródło: Facebook.com/Bionaczynia.pl
Ekologiczne naczynia
fot. Danielle Macinnes/Unsplash

Walka z plastikiem i UE

Walka z plastikiem wchodzi także na poziom legislacyjny – Unia Europejska zapowiada nałożenie restrykcji na jednorazowe słomki, patyczki do balonów, plastikowe patyczki do uszu, jednorazowe opakowania styropianowe i plastikowe. Unia zapowiada, że do 2030 r. wszystkie opakowania  plastikowe wprowadzane do obrotu w UE będą mogły być ponownie użyte lub poddane recyklingowi. Jest to bardzo ważna deklaracja, gdyż Europa produkuje kilkadziesiąt milionów ton odpadów rocznie, a prawie połowa to opakowania plastikowe.


Już niedługo serwis SPA&MORE rozpoczyna kampanię ekologiczną #wrzesiennaturalnie. Śledźcie nas na bieżąco!

O autorze

Redakcja SPA&MORE

zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca