Gdy właściwie się odżywiamy, czyli dostarczamy organizmowi odpowiedniego pożywienia i w niezbędnych ilościach, małe jest prawdopodobieństwo, że nasz organizm nie dostanie wszystkich składników potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Są jednak takie produkty, które mają szczególnie pozytywny wpływ na naszą cerę.
Zdrowe tłuszcze dla skóry jak balsam
Po pierwsze, podobnie jak nawilżamy/natłuszczamy naszą cerę kremami, tak od wewnątrz robią to za nas nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Oprócz tego odbudowują jej naturalną powłokę hydrolipidową i redukują zaczerwienienia oraz podrażnienia. Usprawniają krążenie skóry, wzmacniają odporność oraz przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej. Dzięki temu cera staje się bardziej odporna na różne negatywne czynniki zewnętrzne.
Najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są tłuste ryby morskie i owoce morza. Dieta dla skóry powinna być też bogata w nieocenione oleje roślinne, jak również orzechy, migdały oraz nasiona.

Jaka dieta dla zdrowej skóry? Bogata w antyoksydanty!
Kolejnymi ważnymi składnikami naszej diety są przeciwutleniacze (antyoksydanty) – związki, które w organizmie osłabiają działanie wolnych rodników (uszkodzonych cząsteczek, które w przypadku skóry niszczą włókna kolagenowe i elastynę, powodując zmarszczki). Dieta dla cery powinna zawierać najlepsze źródła przeciwutleniaczy. Są to fioletowe i czerwone owoce, fasola, karczochy, orzechy pecan, pomidory, arbuzy, jarmuż, szpinak oraz czosnek. Bombami przeciwutleniającymi są również zielona herbata i czerwone wino.
Pełna witamin dieta dla skóry
Najważniejsze dla naszej cery są witaminy: A, C, E, K i te z grupy B. Wiele produktów jest zasobnych w te witaminy, dlatego też najlepszym sposobem na dostarczenie ich wszystkich naszemu organizmowi będzie różnorodna i dobrze zbilansowana dieta. Trzeba wiedzieć, że:
- witamina A spowalnia starzenie się skóry, dotlenia ją oraz wzmacnia włókna kolagenu i elastyny
- witamina C wspomaga produkcję kolagenu i ma właściwości antyutleniające. Jest bardzo skuteczna w walce z trądzikiem i pękającymi naczynkami
- witamina E m.in. zapobiega procesom zapalnymi i łagodzi skutki działania promieni UV, jak również przeciwdziała zwiotczeniu skóry
- cieniami pod oczami i pękającymi naczynkami zajmie się szczególnie dobrze witamina K
- witaminy z grupy B są doskonałe w walce z cerą ziemistą oraz łojotokową.

Minerały dla skóry
Mikro i makroelementy, to kolejna grupa szczególnie przyjazna skórze. Ich lista jest równie długa, jak w przypadku witamin, jednak na szczególną uwagę zasługują krzem i cynk, które przeciwdziałają zwiotczeniom i zmarszczkom. Dieta dla skóry bogata w krzem zapobiega też cellulitowi i wzmacnia naczynka krwionośne, a cynk neutralizuje wolne rodniki oraz wspomaga produkcję kolagenu. Krzem znajdziemy głównie w daktylach, bananach, kaszy gryczanej czy owocach morza. Cynk natomiast w orzechach, rybach, owocach morza, mięsie, fasoli i produktach pełnoziarnistych.
No i oczywiście woda!
Na koniec trzeba wspomnieć, że dieta dla skóry musi być zasobna w wodę. Jest ona jednym z kluczowych nawilżaczy. Dla prawidłowego działania organizmu (w tym też dla zdrowia i pięknego wyglądu cery) powinno się jej spożywać dziennie ok. 30 ml na 1 kg masy ciała.
Gdy tak skomponowana dieta dla skóry zostanie wsparta jeszcze dużą dawką ruchu, odpowiedniej jakości i długości snem, czy też… uśmiechem, to nasza skóra będzie wyglądać naprawdę zdrowo i promiennie.
Co jeść, by uzyskać zdrowy odcień skóry twarzy?
W warzywach i owocach znajdziemy wiele naturalnych barwników, zwanych karotenoidami, które nadają im różne kolory. Spożywając te dary natury poprawiamy koloryt naszej skóry, która staje się lekko zaróżowiona lub też wręcz przybiera odcień złocistej opalenizny. Taki efekt szczególnie uzyskamy spożywając pomarańczowe warzywa i owoce: marchew, dynię, brzoskwinie i morele, które zawierają dużo betakarotenu. Zjadany w nadmiarze odkłada się pod skórą i nadaje jej łady kolor lekkiej opalenizny.
Inne źródła karotenoidów to:
- warzywa: bataty (słodkie ziemniaki), pomidory, papryka, zielony groszek, szparagi, bakłażan, kabaczki, jarmuż i wszelka „zielenina”
- owoce: marakuja, papaja, mango, arbuz, śliwki, wiśnie, jagody, porzeczki
Dla osiągnięcia najlepszego efektu kobiety powinny spożywać ok. 1-2 szklanki (ok. 200 ml) owoców i 2-2,5 warzyw dziennie, a mężczyźni 2 szklanki owoców oraz 3 warzyw.
Niestety efektu opalenizny nie uzyskamy z dnia na dzień. Aby betakaroten odłożył się pod skórą, musimy być przynajmniej kilka tygodni na diecie bogatej w produkty go zwierające.