Deserowy hummus - nowy kulinarny fit trend

Autor: Katarzyna Pefew
3 stycznia 2021
fot. rimmabondarenko

Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca stanowią najbogatsze źródło białka wśród wszystkich pokarmów roślinnych, dlatego są uznawane w kuchni za zamiennik mięsa. Ale mogą też zastąpić deser. Deserowy hummus to nowy fit trend kulinarny.

Strączki to podstawa diety wegetariańskiej i wegańskiej. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a przy odrobinie fantazji kulinarnej można z nich wyczarować najróżniejsze dania – wytrawne i słodkie.

Już od jakiegoś czasu rośliny strączkowe są wykorzystywane przez blogerów i osoby kreujące trendy w kuchni w celu przygotowania przepysznych, zazwyczaj oryginalnych deserów. Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, czy ciasteczka z zielonego groszku są bardzo smacznymi i jakże naturalnymi słodyczami. Szczególnie gdy cukier zastąpimy w nich zdrowymi słodzikami, jak stewia (jej liście są 15-45 razy słodsze niż sacharoza, ma zerową kaloryczność), miód, syrop klonowy, melasa (ciemnobrązowy, gęsty syrop zwany „czarnym złotem”, produkt uboczny powstający przy produkcji cukru spożywczego, który jest od niego dużo zdrowszy, bogaty w witaminy i związki mineralne), czy chociażby ksylitol (cukier brzozowy, zawierający wiele właściwości prozdrowotnych i o 40 proc. mniej kalorii niż sacharoza, posiadający zdecydowanie od niej niższy indeks glikemiczny). Takie słodkości nie tylko zaspokajają potrzebę smaku, ale są dla nas odżywcze. Śledziona po spożyciu tych słodkości jest szczęśliwa i odwzajemnia się nam wsparciem organizmu w jego oczyszczaniu ze złogów oraz wzmocnieniem odporności.

Miseczka z hummusem w otoczeniu owoców i ciasteczek
fot. rimmabondarenko

Deserowy hummus – hit sezonu

Jeżeli chodzi o deserowe wykorzystanie strączków, to ten sezon należy do ciecierzycy. Już kilka lat temu furorę robiły bezy z aquafaby, czyli z płynu pozostającego po jej gotowaniu. Teraz przyszedł czas na hummus, w wersji na słodko, który jest już absolutnym hitem tego roku.

W skład tradycyjnego hummusu, oprócz ciecierzycy, wchodzi również pasta tahini, czyli w uproszczeniu ujmując prażone i zmielone na gładką masę ziarna sezamu. Aby zrobić deserowy hummus wystarczy dodać do tych dwóch podstawowych składników zblendowane daktyle i kakao, dzięki czemu otrzymamy jego czekoladową wersję. Przepisów na słodki hummus jest już wiele i huczy o nim blogosfera. Można do niego dodać też pastę waniliową, miętę, mleczko kokosowe, banany, gorzką czekoladę i karob (mączka chleba świętojańskiego, z powodzeniem zastępująca kakao i dużo od niego zdrowsza). Tahini, które ma bardzo dominujący smak, polecam zastąpić masłem orzechowym.

Słodki hummus z odpowiednią oprawą

W wersji wytrawnej hummus posypuje się posiekaną pietruszką, słodką papryką, zatarem (mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i zioła takie jak tymianek, majeranek i oregano) i polewa dobrej jakości oliwą. W wersji deserowej można udekorować go owocami w wyrazistych kolorach – granatem, borówkami, kiwi a także orzeszkami, choćby pistacjami. Pięknie podany będzie cieszył nie tylko nasze podniebienie, ale również oko, a jak wiadomo jemy najpierw oczami. Nade wszystko taki deser to danie lekkostrawne, dietetyczne, czyli po prostu fit!

Tworząc deserowy hummus własnego pomysłu, ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Próbujmy więc, eksperymentujmy i jedzmy go na zdrowie!

czekoladowy hummus z granatem i miętą
fot. Katarzyna Pefew

Warto wiedzieć

Ciecierzyca. Inne jej nazwy to cieciorka lub groch włoski. Zaliczana jest do roślin strączkowych (z rodziny bobowatych), a w smaku przypomina orzechy. Jest słodka, delikatna i kremowa. To doskonałe źródło białka, które posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu w diecie vege może zastępować mięso. Zawiera w sobie również węglowodany złożone, błonnik, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Ma właściwości prozdrowotne – obniża cholesterol, poziom glukozy i ciśnienie krwi oraz podnosi odporność organizmu. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest przyjazna cukrzykom. Zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Jest więc produktem dietetycznym, zaliczanym do grupy fit.
Cieciorka głównie występuje na stołach w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W Egipcie jej nasiona traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli (kulki/kotleciki z cieciorki) czy hummusu (pasta do smarowania pieczywa). Ten ostatni w postaci idealnej, rodem z jego ojczyzny – Izraela, jest zawsze zblendowany na kremową, gęstą, pozbawioną grudek masę. U nas ciecierzyca jest znana najbardziej właśnie jako hummus, który w polskich sklepach można już dostać w najróżniejszych wersjach smakowych. To smarowidło od jakiegoś czasu przechodzi absolutną rewolucję i oprócz wersji wytrawnej, pojawia się w różnych słodkich odsłonach.

O autorze

Katarzyna Pefew

Doradca żywieniowy, psycholog społeczny, dziennikarz i aktorka. Prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją zdrowego żywienia. Absolwentka kierunku: Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, ukończyła liczne kursy z zakresu Dietetyki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej oraz Totalnej Biologii. Autorka bloga kreaturnakuchnia.pl, który uzyskał tytuł: „Blog przyjazny dla alergika” pisma „Hipoalergiczni”. Od ponad 5 lat prowadzi wykłady o zdrowym odżywianiu dla dorosłych oraz warsztaty kulinarne, w tym również dla dzieci. Członek Kooparatywy Północnej – „Smakoterapia”, działającej na terenie Warszawy. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka. Prywatnie mama dwóch córeczek, dla których marzy jej się lepszy świat. Wiecznie kreatywna, ciekawa świata, z dużym apetytem na życie.
zobacz więcej

Najnowsze artykuły

Monte Carlo - splendor, szampan i Formuła 1

Monte Carlo to najdroższa i najbardziej ekskluzywna dzielnica księstwa Monako. Na każdym kroku można otrzeć się o luksus.

zobacz więcej
Cesarski zabieg Kobido. Japoński masaż twarzy w SPA to podróż do piękna

Co wyróżnia Japonki? Na pewno ich piękna skóra, która kojarzy się z najwyższej jakości porcelaną. Zawdzięczają to między innymi kobido.

zobacz więcej
Kąpiele leśne i leśne SPA w japońskim stylu

Shinrin-yoku w języku japońskim to „kąpiel leśna” - w znaczeniu symbolicznym i dosłownym.

zobacz więcej
zobacz więcej

Miejsca SPA&MORE wszystkie miejsca