Zdrowe, białe zęby to coś o czym marzy każdy z nas. Niektórzy mają takie z natury, inni muszą się bardziej postarać. Jedno jest pewne: to nie uwarunkowania genetyczne są najważniejsze, a higiena jamy ustnej. Jednak nawet z taką wiedzą można popełniać wiele błędów i nieświadomie prowadzić do osłabienia naszych zębów. Poniżej zatem kilka wskazówek, co robić, by jeszcze lepiej dbać o nasz uśmiech.
Higiena jamy ustnej
Każdy z nas zapewne wie, że podstawą jest prawidłowe oczyszczanie zębów. Zaleca się ich szczotkowanie dwa razy dziennie z użyciem pasty do zębów. Jaką wybrać? Na pewno tę zawierającą fluor. Niestety coraz częściej można znaleźć informacje na temat szkodliwości fluoru, a na drogeryjnych półkach pasty z modnym dopiskiem „bez fluoru”. Co na to stomatolodzy? Czy fluor jest szkodliwy? Odpowiadam: woda w nadmiarze też szkodzi – tylko ile jej trzeba najpierw wypić? To samo z fluorem. To, że zapobiega próchnicy jest faktem dobrze udokumentowanym i znanym od dawna. Dlatego nie bójmy się past z fluorem, nawet tych o wyższej jego zawartości.
Optymalna higiena powinna także uwzględniać stosowanie nitki dentystycznej oraz irygatora – urządzenia, za pomocą którego oczyścimy wodą pod ciśnieniem przestrzenie międzyzębowe. Zapewni on również masaż dziąseł, co jest niezwykle ważne zwłaszcza u osób z problemami periodontologicznymi.

Dieta dla zdrowych zębów
Nie jedz czekolady – tak odpowiedziałaby większość osób. Nic bardziej mylnego. Czekolada jest jak najbardziej zdrowa, jeśli chodzi o nasze zęby (oczywiście spożywana w rozsądnych ilościach), tak więc zamiast sięgać po batonik z toffi, lepiej zjeść kostkę gorzkiej czekolady. Wielokrotnie udowodniono, iż zawarte w czekoladzie związki (tj. kazeina czy masa kakaowa), chronią zęby przed próchnicą. Wspomagają też regenerację szkliwa, co przejawia się wzmocnieniem uzębienia.
Kolejnym faktem jest to, iż nie ilość a częstotliwość spożywanych węglowodanów ma znaczenie w rozpoczęciu procesu próchnicowego. Zamiast podjadać między posiłkami, warto zjeść deser od razu po daniu głównym.
Istotna jest także konsystencja pokarmów – te lepkie (cukierki toffi, suszone owoce) są dużo bardziej szkodliwe dla naszych zębów. Lepiej wybrać orzechy lub owoce czy warzywa (jabłko, marchew, pomarańcza), które skutecznie pomogą je oczyścić w ciągu dnia.
Jaki jest sposób na białe zęby?
Powinniśmy przede wszystkim całkowicie wykreślić ze swojej diety słodzone napoje (soki, cola, inne gazowane), które z powodu bardzo niskiego pH przyczyniają się do powstawania ubytków zębów (ścieranie i erozja). Jeśli ciężko nam z nich zrezygnować, warto spożywać je przez słomkę. Zaś po ich zjedzeniu lub po innych kwaśnych produktach spożywczych (takich jak choćby cytrusy), warto przepłukać jamę ustną wodą bądź roztworem wody z sodą oczyszczoną (1 łyżeczka do herbaty sody oczyszczonej na ½ szklanki wody). Zapewni nam to zneutralizowanie kwaśnego pH w jamie ustnej – a to właśnie kwaśne pH najbardziej szkodzi naszym zębom.

Co jeszcze warto robić i jak wzmocnić zęby?
Pewnie mało kto wie, że spożycie po większym posiłku plasterka sera żółtego pozwoli na szybsze usunięcie kwasów z jamy ustnej. A to za przyczyną tego, że powoduje on zwiększone wydzielanie śliny. Ponadto ser, podobnie jak czekolada czy mleko, zawiera kazeinę, która wzmacnia szkliwo i chroni zęby przed próchnicą.
Jesteś świadomą osobą, dla której higiena jamy ustnej jest szczególnie istotna, dlatego myjesz zęby od razu po każdym posiłku? Takie działanie się chwali, ale należy pamiętać, że po zjedzeniu kwaśnych pokarmów (owoce, soki owocowe, kawa, napoje gazowane) należy odczekać od 30 do 60 minut i dopiero po tym czasie umyć zęby. W innym przypadku możemy doprowadzić do ich erozji. Kwasy zawarte w wyżej wymienionych produktach rozpuszczają szkliwo, które dodatkowo niszczone jest przez pocieranie szczoteczką w trakcie mycia zębów. Dlatego tak istotne jest by odczekać chwilę, aż pH w jamie ustnej ulegnie neutralizacji i czyszczenie mechaniczne zębów będzie w pełni bezpieczne.
Jak poprawić swój oddech, gdy nie mamy szczoteczki?
Można sięgnąć po gumę do żucia, ale tą z ksylitolem (dostępne w aptekach). Składnik ten nie wykazuje działania próchnicotwórczego, dlatego zalecamy go nie tylko w gumach do żucia, ale również jako substytut zwykłego cukru – sacharozy. Będzie to korzystne nie tylko dla zębów, ale dla całego naszego organizmu. Ważne jest także żeby gumę żuć nie dłużej niż 15-20 minut, gdyż dłuższe żucie może mieć negatywny wpływ na stawy skroniowo-żuchwowe.