Marchewki znane są ludziom od ponad 5 tys. lat – pochodzą z Bliskiego Wschodu i początkowo były dostępne tylko w kolorze fioletowym i żółtym. Znana nam wszystkim pomarańczowa barwa marchewki została opracowana dopiero w XVII wieku przez Holendrów. Jednak to, co powinno przyciągnąć naszą uwagę, to zawarty w marchwi zestaw pigmentów oferujących wiele ważnych korzyści dla zdrowia. To korzeń bogaty w składniki odżywcze, przeciwutleniacze, błonnik, beta karoten oraz inne witaminy i minerały. Badania sugerują, że marchew może poprawić widzenie, stan skóry a także nawet zmniejszyć ryzyko niektórych form raka. Co może dać nam regularne spożywanie marchwi?
Wpływa na zdrowie oczu
Witamina A w zalecanych ilościach jest niezbędna dla dobrego widzenia, a marchew obficie oferuje składniki odżywcze. Jeśli zbyt długo nie dostarczamy organizmowi witaminy A, zawartej w marchwi, zewnętrzne segmenty fotoreceptorów oczu zaczynają się pogarszać, co powadzi do nocnej ślepoty. Niewystarczająca ilość witaminy A może również zakłócać normalne procesy chemiczne związane z widzeniem. Przywrócenie odpowiedniego poziomu jej spożycia może przyczynić się do poprawy stanu naszych oczu.
Może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka
Marchew zawiera wiele fitochemikaliów, które zostały przebadane pod kątem ich właściwości przeciwnowotworowych – kilka z nich obejmuje beta-karoten oraz falkarinol. Substancje znajdują się także w innych warzywach, jednak w marchwi jest ich najwięcej. Wpływają na odporność i aktywują niektóre białka hamujące komórki rakowe. Badania pokazują, że sok z marchwi może również pomóc w walce z białaczką. Karotenoidy obecne w marchwi mogą zmniejszać ryzyko raka żołądka, jelita grubego, prostaty, płuc i piersi u kobiet. Niektórzy uważają, że marchew może zapobiegać rakowi jamy ustnej, chociaż prace ekspertów jeszcze tego nie potwierdziły.
Poprawia kondycję naszej skóry
Marchew jest bogata w karotenoidy. Naukowcy sugerują, że owoce i warzywa bogate w te związki mogą być skuteczne w walce z trądzikiem, poprawić wygląd skóry,nadając jej lekko brązowy odcień, a także sprawiają, że wyglądamy stosunkowo młodziej. Uwaga – nadmierne spożywanie marchwi (lub innych produktów bogatych w karotenoidy) może powodować karotenemię- chorobę, przez którą skóra wydaje się żółta lub pomarańczowa.

Wspomaga odchudzanie
Surowe, świeże marchewki zawierają około 88% wody. Średniej wielkości marchewka ma tylko około 25 kalorii, dlatego włączenie marchewki do diety to sprytny sposób na zaspokojenie małego głodu bez gromadzenia kalorii. Warzywo zawiera także błonnik, który reguluje procesy trawienia.
Może przyspieszyć porost włosów
Marchewki to elektrownie witamin A i C, karotenoidów, potasu i innych przeciwutleniaczy. Niepotwierdzone dowody sugerują, że warzywa mogą przyczyniać się do zdrowia włosów. Potrzebne są jednak dalsze badania w tym zakresie.
Pomaga regulować ciśnienie krwi
Po jednym z testów stwierdzono, że sok z marchwi przyczynił się do 5% obniżenia skurczowego ciśnienia krwi. Stwierdzono, że składniki odżywcze obecne w soku z marchwi, w tym błonnik, potas, azotany i witamina C, wspomagają ten efekt.
Jest przydatna w leczeniu cukrzycy
Przestrzeganie zdrowej, zrównoważonej diety i utrzymanie prawidłowej masy ciała może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. W badaniach stwierdzono niski poziom witaminy A we krwi osób z cukrzycą. Nieprawidłowości w metabolizmie glukozy wymagają zwiększonej potrzeby walki ze stresem oksydacyjnym, i tu właśnie może pomóc przeciwutleniająca witamina A. Zwiększone spożycie błonnika pozwala regulować poziom glukozy, warto więc dodać marchew do diety cukrzycowej.
Zwiększa odporność
Witamina A reguluje funkcjonowanie naszego układu odpornościowego i zapobiega infekcjom, dzięki czemu jesteśmy zdrowi i silni. Marchew zawiera również witaminę C, która przyczynia się do produkcji kolagenu, niezbędnego do gojenia się ran.
Wzmacniać kości
Witamina A wpływa na metabolizm komórek kostnych, a karotenoidy związane są z poprawą struktury samych kości. Jak na razie nie ma bezpośrednich badań stwierdzających, że marchew na pewno wzmacnia kości, jednak ze względu na wysoką zawartość witamin, jest to wysoce prawdopodobne.

Obniżać poziom cholesterolu
Według testów prowadzonych na gryzoniach, spożycie marchwi może zmniejszyć wchłanianie cholesterolu i zwiększyć status przeciwutleniaczy w organizmie. Efekty te mogą również przyczyniać się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Związkiem wpływającym na cholesterol jest tutaj pektyna.
Jest dobra dla zębów i dziąseł
Małym dzieciom pomaga w procesie wyrastania zębów. Niektórzy uważają, że marchew odświeża oddech. Żucie marchwi może sprzyjać czystości jamy ustnej. Niepotwierdzone dowody sugerują, że neutralizuje powstający tam kwas cytrynowy i jabłkowy.
Wpływa na zdrowie wątroby i eliminację toksyn
Marchew zawiera glutation. Stwierdzono, że ten przeciwutleniacz leczy uszkodzenia wątroby spowodowane stresem oksydacyjnym . Warzywo jest też bogate we flawonoidy roślinne i beta-karoten, które stymulują i wspierają ogólną czynność wątroby pomagając w walce z jej chorobami.
Właściwości marchewki można wyliczać bardzo długo, jednak jedno jest pewne – spożywanie jej to samo zdrowie. Jest łagodna dla żołądka, mogą ją jeść maleńkie dzieci, polecana jest szczególnie osobom starszym. Jej niewielka porcja, bo zaledwie 10 dag, wystarcza, aby dostarczyć organizmowi całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Bogactwo zawartych w niej witamin i minerałów daje jej niekwestionowany status królowej wśród warzyw.
Przeczytaj także: Koronawirus – jak zwiększyć odporność?